Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zaterdag 5 april 2014

Hongaarse parlementsverkiezingen 2014

De Hongaarse parlementsverkiezingen 2014 vinden plaats op zondag 6 april.

Het zal de eerste verkiezing zijn onder de nieuwe grondwet van Hongarije die in 2012 van kracht werd. De verkiezingen hebben in tegenstelling tot het oude stelsel maar een ronde en er worden 199 parlementsleden voor het Hongaars parlement gekozen in plaats van de 386 die er voorheen waren. 106 leden worden gekozen middels het districtenstelsel, 93 via de landelijke kieslijsten.

Achtergrond

In 2010 kwam Fidesz-KDNP (Hongaarse Burgerunie) met twee derde van de stemmen aan de macht. De partij begon vrijwel meteen met het opstellen van een nieuwe grondwet. Op 18 april 2011 werd deze aangenomen door 262 stemmen voor en 44 tegen. De MSZP (Hongaarse Socialistische Partij) en Politiek Kan Anders (Lehet Más a Politika) onthielden zich van stemming. President Pál Schmidt ondertekende de wet en daarmee werd deze op 1 januari 2012 van kracht. De nieuwe kieswet werd parallel aan de nieuwe grondwet op 23 december 2011 aangenomen door het parlement.

Het nieuwe kiesstelsel

De verkiezingen bestaan uit een ronde (voorheen twee ronden)

Er is geen 50% score meer voor.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen in de Wikipedia !!!