Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 23 september 2013

De nieuwe regels over aankoop van agrarische grond in Hongarije - De nieuwe landbouwwet in Hongarije

De nieuwe Hongaarse landbouwwet

Na lang wachten, uitgebreide vakkundige voorbereidingen en heftige politieke debatten is de volgende wet op 21-06-2013 door het parlement aangenomen: Wet CXXII uit het jaar 2013 inzake het verhandelen van landbouw- en bosbouwgronden. Het is nog niet mogelijk om de bepalingen van de wet volledig te interpreteren, want diverse met deze wet samenhangende rechtsregels worden nog uitgewerkt.

Het basisconcept van de wet is eenduidig: wie landbouwer is, mag voortaan grond aankopen. De wet bepaalt dat om men, om als landbouwer te worden aangemerkt, een vakopleiding moet hebben of bij gebrek daaraan minimaal drie jaar van de landbouw moet hebben geleefd.

De wet maakt geen onderscheid en mag geen onderscheid maken tussen aankoop van eigendom door staatsburgers van Hongarije en de EU-lidstaten. Tegelijkertijd kan een contract tot aankoop van grond door andere EU-burgers op talrijke belemmeringen stuiten bij de goedkeuring door de autoriteiten cq. wegens de regeling van de procedure.

Rechtspersonen kunnen ook na het van kracht worden van de nieuwe akkerwet geen grond aankopen in Hongarije.

In tegenstelling tot de eerdere regeling kan een rechtspersoon, tot stand gekomen via een organisatiewijziging zoals splitsing, afscheiding, consolidatie (overname, fusie), grond die in eigendom verkregen is via zijn rechtsvoorganger conform de wet inzake akkerland, cq. voordat de wet inzake akkerland van kracht werd, met ingang van 01-05-2014 niet verkrijgen.

De regels voor het verkrijgen van eigendom van akkerland in de nieuwe “akkerwet”.

Na lang wachten, uitgebreide vakkundige voorbereidingen en heftige politieke debatten is Wet CXXII uit het jaar 2013 inzake het verhandelen van landbouw- en bosbouwgronden op 21-06-2013 door het parlement aangenomen.

Bij de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie (01-05-2004) is afgesproken dat het verbod op het verkrijgen van landbouwgrond door buitenlanders, d.w.z. de overgangsregeling m.b.t. vrijstelling van het verbod op het verhandelen van akkerland en belemmering van het vrije verkeer van kapitaal, zoals door de EU verzocht, per 01-05-2014 afloopt. Daarom was een centraal punt in het debat rondom de aanvaarding van deze wet de vraag of staatsburgers van één van de EU-landen akkerland mogen verwerven.

Aangezien in de nieuwe wettelijke regeling geen onderscheid wordt gemaakt tussen personen van Hongaarse nationaliteit en staatsburgers van één van de EU-landen, is dit informatieblad niet zozeer gericht op het verkrijgen van eigendom door staatsburgers van één van de EU-landen, maar eerder in het algemeen op de regels voor het verkrijgen van eigendom, opgenomen in de bepalingen van de nieuwe akkerwet.

(1) De regeling van het recht op het verkrijgen van eigendom in de akkerwet

Volgens de regels van de nieuwe akkerwet kan..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Hongarije lapt EU-regels grondverkoop aan de laars

In mei 2014 moet Hongarije volgens Europese afspraken het moratorium op verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders opheffen. ‘Nieuwe’ EU-lidstaten (Hongarije trad in 2004 toe) krijgen geen uitstel meer.

Toen de Europese Commissie eind 2010 voor de laatste keer een verlenging aan Hongarije toeliet, was de verwachting dat Boedapest de wetgeving zou hervormen en dat restricties op verkoop van landbouwgrond aan buitenlanders zouden worden versoepeld. Vorige maand nam het Hongaarse parlement een nieuwe wet aan die juist weer allerlei belemmeringen opwerpt. Zo moet een koper al drie jaar in Hongarije wonen en werken in de landbouwsector voordat hij grond kan kopen.

Hiermee wordt het een EU-ingezetene onmogelijk gemaakt om een bedrijf in eigen land te verkopen en gelijk daarna van start te gaan in Hongarije. Ook is de koper verplicht binnen een straal van 20 kilometer van de grond te wonen en daar minstens 180 jaar dagen van het jaar te zijn. Tevens komt er een maximum op het aantal hectaren dat een groot landbouwbedrijf mag zitten (1.200 hectare), veehouderijbedrijven kunnen bij uitzondering 1.800 hectare bewerken.

De conservatieve regeringspartij Fidesz wil zich met de restricties indekken tegen "de groene baronnen, de grootgrondbezitters en de speculanten", meldt de partij in een verklaring.

Brussel heeft nog niet op de kwestie gereageerd.