Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 5 mei 2013

Koken in Hongarije, daslooksoep

In april barst het voorjaar los als de temperatuur omhoog schiet; het gaat hier in een razend tempo.

Een van de eerste gewassen die te voorschijn komen is de daslook. Mensen trekken er hier dan massaal op uit om dit te plukken.

Bij ons kun je dit in de buurt vinden in het Mecsek, ongeveer een kwartiertje rijden. Maar tot twee keer toe goot het pijpenstelen, toch maar niet , jammer.

Tot mijn verbazing kwam het ruim een week later op in onze eigen tuin. Altijd even controleren: het blad plukken en ruiken of het een uiengeur afgeeft.

Het lijkt erg op het blad van.......

KLIK HIER om het hele artikel en het recept voor daslooksoep te lezen !!!

Daslook toepassingen:

De plant werd reeds in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydeboeck.

Als de plant nog niet bloeit kunnen de bladen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen. Ze hebben een bieslook-, uien- of knoflooksmaak. Vooral de bladeren ruiken bij het verwrijven naar knoflook en uien. In Duitsland geniet daslook sinds enkele jaren een grote populariteit en wordt verwerkt bijvoorbeeld tot pesto en marinades en in onder meer brood ('Bärlauchbrot') en kaas.

In dorpen in en om het Mecsekgebergte in Hongarije worden eind maart of begin april daslook-festivals (medvehagyma-fesztivál) georganiseerd, waarbij daslook in vele varianten verwerkt in de maaltijd worden aangeboden.

Bij het verzamelen van de bladeren bestaat het gevaar van verwisseling met bladen van andere planten, zoals lelietje-van-dalen, gevlekte aronskelk en herfsttijloos die giftig zijn. Jaarlijks vallen er slachtoffers door deze verwisseling.

Ook honing van daslook wordt gewonnen als deze plant in zeer grote hoeveelheden voorkomt. In Hongarije in het gebied van het Mecsekgebergte wordt de honing als bijzonderheid verkocht.

KLIK HIER voor meer informatie over daslook in de Wikipedia !!!