Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

zondag 5 mei 2013

Hongaarse wijnen: Fuxli (1)

Fuxli (1)

Szekszárd heeft sinds twee jaar zijn eigen karakteristieke wijn: Fuxli. Ook wel bekend als Fuchsli, fikszli of fixli. Inderdaad, het Duitse woord Fuchs (vos) hoor je erin terug. Dat is niet toevallig. De wijn heeft zijn naam te danken aan zijn (min of meer) vosrode kleur. Nee, denk nu niet aan een rosé. Fuxli is een siller, een type wijn die donkerder is dan rosé en lichter dan rode wijn.

Zoltán Heimann uit Szekszárd maakt al jaren Fuxli, alleen schreef hij het als Fuchsli. Want zo werd siller door de Schwaben in de provincie genoemd. Twee jaar geleden maakte de wijnmaker zijn collega's uit Szekszárd enthousiast voor de productie van dit wijntype.

De Fuchsli werd vervolgens omgedoopt tot Fuxli en voilà ... in 2013 vinden we alweer negen verschillende Fuxli-wijnen op de markt. Wijnen uit een fles met schroefdop en met een duidelijk herkenbaar etiket. Allemaal fris en fruitig en allemaal uit Szekszárd.

Eugenio

Als je wilt weten hoe siller er uitziet, kun je.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!