Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 22 april 2013

Jongeren trekken massaal weg uit Hongarije

Steeds meer hooggekwalificeerde jonge Hongaren vertrekken naar het buitenland, waaronder Nederland. Vooral sinds de als autoritair ervaren premier Viktor Orbán
in 2010 aan de macht kwam, steeg het aantal vertrekkenden van circa 25.000 naar minstens 85.000 per jaar. Dat blijkt uit officiële cijfers van Hongaarse en EU-agentschappen die het ANP heeft opgevraagd.

,,Sinds Hongarije in 2004 lid werd van de Europese Unie, zijn er zeker een half miljoen jonge Hongaren vertrokken, de meesten in de afgelopen paar jaar. Dat is veel meer dan het aantal Hongaren dat vertrok na de neergeslagen Hongaarse Opstand van 1956", meldt de Hongaarse onderzoeker Máté Komiljovics.

De toestroom is ook te merken bij de vereniging van de 14 Nederlandse universiteiten VSNU. ,,Er is een significante toename van het aantal Hongaarse studenten in Nederland. In 2007 waren er nog 93 studenten, vorig jaar al 199", zegt een VSNU-woordvoerder. ,,Opvallend is dat twee derde van de Hongaren hoogopgeleid is en kiest voor een vervolgopleiding aan een hogeschool of universiteit."

Het massale vertrek valt slecht bij Orbáns centrumrechtse regering. Die verplicht jongeren met een studiefinanciering tot ongeveer 10 jaar na hun afstuderen in Hongarije te blijven en te werken. Dat is zelfs opgenomen in de grondwet.

Wel wordt er dezer dagen een versoepeling van........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!