Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 22 april 2013

20 augustus de Nationale Feestdag van Hongarije - Wikipedia - Feest van de Grondwet.....

De Nationale Feestdag (Alkotmányunk Ünnepe) of ook Feest van de Grondwet, wordt in Hongarije op 20 augustus gevierd.......ja, ja,.....

Feest van de Grondwet......

Opgepast met de Wikipedia als aanhangers van de goede oude Mátyás Rákosi - dictatuur de Wikipedia gaan bewerken...

Of een dommerik die zichzelf "Renegade" noemt.....

Er is GEEN nationale feestdag van de grondwet in Hongarije meer...sinds 1989

KLIK HIER voor Nationale Feestdag van Hongarije - Wikipedia !!!

Deze Wikipedia pagina over de Nationale Feestdag van Hongarije is gemaakt door "Renegade" op 3 nov 2006

KLIK HIER om te zien hoe de pagina eruitzag op 3 nov 2006 !!!

Mocht iemand deze Wikipedia pagina bewerken dan staat hieronder een screenshot van deze pagina:

KLIK HIER voor een screenshot van die Wikipedia pagina !!!

Nationale feestdag: Feestdag van de Hongaarse patroonheilige, Koning Stefan. Heilige Stephanus van Hongarije, Koning István wordt in Hongarije op 20 augustus gevierd.

Toen koning István in 1038 stierf, werd hij in de door hem gebouwde stenen basiliek van Székesfehérvár begraven. Op 20 augustus 1083, 45 jaar na zijn dood, werd hij heilig verklaard. Sindsdien beschouwde men de Heilige István altijd als de patroonheilige van Hongarije. De dag van zijn heiligverklaring, 20 augustus. is voor de Hongaren de Dag van de Heilige István, een grote nationale feestdag. Het is de stichting van de Hongaarse staat die op deze dag officieel wordt herdacht.

In het communistische Hongarije was het behalve de Dag van de Grondwet (= de grondwet van 1949) ook «het feest van het nieuwe brood», van de nieuwe oogst. Na het einde van het communisme wordt bij de feestdag van 20 augustus opnieuw expliciet verwezen naar de Heilige István als «de stichter van de staat».

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Nationale feestdagen in Hongarije:

KLIK HIER voor National Holidays !!!

KLIK HIER voor Nemzeti ünnepek !!!

Informatie in het Hongaars:

A Rákosi-diktatúra éveiben új arculatot akartak találni az ünnepnek, felújított Szabadság hidat 1946-ban augusztus 20-án adták át, az ország vezetői már kevésbé képviseltették magukat, a körmenet viszont a kommunizmus berendezkedése után ismét tiltólistára került, ezúttal negyven évre.

kenyer

Az ünnepnek természetesen új nevet adtak. Először eltűnt a szent kifejezés, majd 1948-ban megszületett az új kenyér ünnepe elnevezés, mint központilag előírt szóhasználat. 1949. augusztus 20-án lépett életbe ugyanis az alkotmány, így a kifejezést hamar felváltotta egy újabb elnevezés, az alkotmány ünnepe.

Augusztus 20. a Kádár-rendszerben az ünnep új arculatot a munkás-paraszt szövetség megjelentével kapott. Lényeges elemként jelent meg az avatás: pályaudvart, iskolát, gyárat, üzemet, szállodát, lakótelepet, utat avattak. A hatvanas évek közepén újjáéledt a tűzijáték, egyre jelentősebb lett a vízi és légi parádé, Debrecenben pedig megszületett a virágkarnevál.

alkot

A Rákosi-diktatúrához képest váltás, hogy – szigorúan a szent jelző említése nélkül – István király személye is felbukkant. Augusztus 20-át az államalapítás, az alkotmány és az új kenyér ünnepének tekintették. A körment továbbra is tabu volt, egészen 1989-ig, amikor hosszú évtizedek után a Bazilikánál megrendezték az „elsőt”.

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Államalapítás és huszadika

Az előbbiek fényében viszonylag könnyedén összekapcsoljuk az államalapítást és augusztus huszadikát. István államot alapít – Istvánt ünnepeljük – az államalapítást is ünnepeljük… Ezt diktálja a logika. De hiába, ha egyszer nem így volt. Történt ugyanis, hogy a huszadik század derekán olyan elnyomó uralom alá került Magyarország, ahol az uralkodóknak több szempontból ciki lett Szent István és a hozzá kapcsolódó legendák, eszmék.

A kommunizmusnak nevezett diktatúra számára vallási és nemzeti tartalma miatt is kerülendő volt egyáltalán említeni, hogy ezer éve élt itt egy férfi, aki független és erős államot hozott létre, olyan erős pénzzel, amire az akkori kor Európája csak irigyen pislogott. Mit tesz ilyenkor egy ravasz diktátor? Államot alapít: 1949. augusztus 20-án kihirdették a Magyar Népköztársaság alkotmányát, a napot pedig az államalapítás, jobban mondva az alkotmány ünnepének nevezték. Skizofrén helyzet, nem igaz?

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

1949-től tulajdonképpen a sztálini alkotmányt ünnepeltük augusztus 20-án. Aztán a Kádár-korszakban az ünnep hangsúlya megint az új kenyérre helyeződött. A rendszerváltáskor a parlamentben ismét lezajlott a régi vita: melyik legyen a legnagyobb nemzeti ünnepünk. Ismét március 15-e és augusztus 20-a közül választhattak, és megint augusztus 20-a mellett döntöttek.

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok

Magyarország nemzeti és állami ünnepe – I. István király temetésének és szentté avatásának évfordulója, Szent István király ünnepe, az Új Kenyér ünnepe, valamint 1949 és 1989 között a Magyar Népköztársaság Alkotmányának hivatalos állami ünnepe.

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!