September staat in het teken van de druivenoogst en wijnen. Wat voor wijnen heeft Hongarije te bieden? Hoe word je wegwijs en weet je of je een goede Hongaarse wijn koopt? Wijnexpert Katalin Bujdosó van Borq wijnreizen neemt ons bij de hand en zet de Hongaarse wijnen en druivensoorten beknopt voor ons op een rijtje.
Stierenbloed
Hongaarse wijnen, is dat niet iets met Stierenbloed uit Eger? Egri Bikavér? Een wijn die je je vijand nog niet zou schenken? Nee! Vergeet de wrange wijnen uit de jaren van het communisme. Hongarije maakt sinds de val van de muur prachtige wijnen: wit, rood en rosé. Zelfs voor liefhebbers van dessertwijnen is er genoeg te vinden in wijnland Hongarije. Denk maar aan Tokaji Aszú, de beroemde tokajer.
Wijndistricten
Hongarije biedt echter meer dan alleen Egri Bikavér of Tokaji Aszú. Dat is in de eerste plaats te danken aan de verschillende wijndistricten in het land. Het zijn er 22 in totaal. Bijna ieder gebied heeft zijn eigen karakteristieken, waardoor bijvoorbeeld de cabernet franc uit Sopron heel anders smaakt dan die uit Villány. Sopron ligt immers in het westen van het land, de bodem en het klimaat zijn er anders dan in Villány, dat in het zuiden ligt.
Uitspraak
Cabernet franc? Daar is toch niets Hongaars aan..........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!