Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zaterdag 26 februari 2011

Busójárás festival 2011 in Mohács van 3 tot 8 maart

Busójárás festival 2011 in Mohács van 3 tot 8 maart

Hieronder twee linken naar het volledige programma van het Busójárás festival 2011 in het Engels en in het Duits


KLIK HIER voor het volledige programma van het Busójárás festival 2011 in het Engels

KLIK HIER voor het volledige programma van het Busójárás festival 2011 in het Duits

Busójárás (Hongaars, is het betekenen van „busó-Loopt“) een jaarlijkse viering van Šokci (Croatians) levend in de stad van Mohács, Hongarije, gehouden aan het eind van Carnaval seizoen („Farsang“), beëindigend de voordien dag De Woensdag van de as. De vieringseigenschappen Busós (mensen die traditionele maskers dragen) en omvat volks muziek, het vermommen zich, parades en het dansen. Busójárás duurt zes dagen, gewoonlijk in Februari. Het begint op een Donderdag, die door wordt gevolgd Kisfarsang (Weinig Farsang) Carnaval op Vrijdag, met de grootste viering, Farsang vasárnap (Zondag Farsang) op de zevende voordien Zondag De Zondag van Pasen; de viering beëindigt dan met Farsangtemetés (Begrafenis van Farsang) op de volgende Dinsdag (De Dinsdag van Shrove of Mardi Gras).

Locals verklaart Carnaval met twee gelijkaardige maar verschillende legenden.

Volgens de populairdere legende, tijdens Turks beroep van het grondgebied de mensen van Mohács gevlucht de stad, en geleefd in de nabijgelegen moerassen en het hout om Ottoman (Turkse) troepen te vermijden. Één nacht, terwijl zij zaten en rond de brand, oud spraken Šokci de mens verscheen plotseling van nergens, en zei aan hen, „niet bang ben: uw leven zal spoedig aan goed draaien, en u zult op uw huizen terugkomen. Tegen die tijd, tref voor de slag voorbereidingen, snijd diverse wapens en enge maskers voor uzelf, en wacht op een stormachtige nacht wanneer een gemaskeerde ridder aan u zal komen. „Hij verdween zo plotseling aangezien hij was gekomen. De vluchtelingen volgden zijn orden, en sommige later dagen, op een stormachtige nacht, kwam de ridder aan. Hij gaf opdracht tot hen om op hun maskers te zetten en terug te gaan aan Mohács, makend zoveel mogelijk lawaai. Zij volgden zijn lood. De Turken werden zo bang gemaakt door het lawaai, de maskers, en het onweer in de nacht, dat zij demons dachten viel hen aan; en zij liepen vanaf de stad vóór zonsopgang.

In het oudere, minder populaire verhaal, busós doet schrikken weg niet de Turken maar de Winter zelf.

Wat ook de waarheid is, hebben locals Busójárás begin Februari elk jaar sinsdien gevierd, ontvangend „de teams van gastBusó“ hoofdzakelijk van lokaal Servië ( Šokci) en ook van Polen.

KLIK HIER voor de website van het Busójárás festival in Mohács ( Hongaars ) !!!

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!