Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

woensdag 30 oktober 2013

Kittens en Kopzorgen in Hongarije

Katten op het Hongaarse platteland, wegwerpartikel of volwaardig huisdier?

Sinds mijn kennismaking met katten in Hongarije houden die beestjes mij bezig. Het platteland van Hongarije kan je niet vergelijken met een dorp in Nederland. Het Hongaarse platteland kan je beter vergelijken met het platteland van Nederland, 60 jaar geleden. Bijna iedereen op het Hongaarse platteland heeft honden en, nog veel meer, katten. Katten worden in de meeste gevallen gehouden om het erf en de boerderij vrij te houden van muizen en ze komen nooit ín huis. Soms worden ze bijgevoerd maar veel katten moeten hun eigen kostje bijeen scharrelen. Want, zo redeneren veel plattelandsbewoners, een kat met zijn buik vol kattenbrokjes vangt geen muizen.

De meeste katten worden ook niet ingeënt, gesteriliseerd of gecastreerd. Resultaat, veel katten, met honger, massa’s kittens en grote aantallen katten die sterven van honger en/of ziekte. En als iemand een nestje kittens heeft dat ongewenst is, men spreekt er niet openlijk over, maar dan gebeurt het nog heel vaak dat men de pasgeboren kittens met een ferme klap kapot gooit tegen een muur of de diertjes in een emmer water dompelt om ze te verzuipen.

Maar het kan ook anders. In ons dorp woont een oud vrouwtje die een heel legertje katten voert en zelfs de hond van haar buren die een eindje verderop wonen (die de hond te weinig te eten geven) voert zij bij. Niks geen oud brood met melk, maar volwaardige kattenvoeding of hondenbrokken en complete maaltijden met vlees en rijst.

En dan te weten dat haar pensioentje ongeveer.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!