Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 30 september 2013

Pijnlijke herinneringen aan een halve eeuw totalitarisme

Het Terror Háza, een museum in Boedapest over de erfenis van vijfenveertig jaar totalitarisme, toont indringend hoe Hongarije vanaf de jaren veertig werd vermalen tussen twee totalitaire machten en zo in een helse maalstroom werd gezogen.

Op een video vertelt een man over zijn tijd in een werkkamp in communistisch Hongarije. Zo kreeg hij de opdracht stukken gloeiend ijzer en sintels uit een brandende oven te halen. “Hoe dan?” vroeg hij. “Ik heb geen schep.” “Met deze schep”, antwoordde zijn bewaker, terwijl hij op de schouder van de man klopte. De man deed wat van hem werd gevraagd – weigeren zou hij waarschijnlijk met de dood hebben moeten bekopen. Hoe zijn handen en armen er na afloop uitzagen laat zich raden, stelt de nu bejaarde man droog vast. Het is maar een van de vele horrorverhalen die in het Terror Háza, het huis van de terreur, in Boedapest de revue passeren.

Hongaars nazi’s

Het museum is gewijd aan zowel de terreur van de Pijlkruisers als aan die van het communistische regime. De Pijlkruisers waren Hongaarse nazi’s die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, terwijl het Rode leger al het oosten van Hongarije was binnengevallen, binnen enkele maanden een enorm bloedbad aanrichtten en honderdduizenden Hongaarse joden, die tot dan toe de dans grotendeels waren ontsprongen, meehielpen alsnog naar de Duitse vernietigingskampen te sturen – als ze deze niet de ijzige Donau injaagden.

Maar het overgrote deel van de aandacht gaat uit naar........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!