Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

vrijdag 20 september 2013

Onderweg naar de eerste opening in het ijzeren gordijn

Uit de vorige column: Na Chroesjtsjov die het 11 jaar lang in het Kremlin had volgehouden, kwam Brezjnev maar liefst 18 jaren aan de macht. Na Brezjnev kwamen een paar fysiek minder sterke goden op het Sovjet toneel: Andropov (voor 2 jaar) en Tsjernenko (voor slechts 1 jaar). Zowel Andropov als Tsjernenko zijn, wat je noemt, in het harnas gestorven en werden opgevolgd door Gorbatsjov. Het mag duidelijk zijn dat die snelle wisselingen van de macht, door het overlijden van de machtigsten, de kracht van de Sovjet leiding had aangetast, waardoor Gorbatsjov mogelijkheden kreeg om met eigen ideeën te experimenteren, maar toch ook rekening moest blijven houden met een harde kern, die wel voer bij het oude denken.

Dat was op dat moment een geluk voor Hongarije, want uiteindelijk maakte Gorbatsjov het mogelijk dat Hongarije op 1 november 1987 een belastingstelsel in kon voeren. Een combinatie van het Nederlandse en het Zweedse belastingstelsel. De eerste belastinginspecteurs werden in Tilburg opgeleid. Introductie uitzendingen op de Hongaarse TV lieten met Nederlandse en Zweedse voorbeelden zien hoe op belastingen gespaard kon worden en toen ons op meerdere plaatsen werd gevraagd of het in Nederland werkelijk zo ging, had ik een tegenvraag: Hoe dachten de Hongaren dat hun infrastructuur gefinancierd werd? Ze wisten het niet en zeker 20% heeft daar nog steeds geen flauw benul van...

Wel was het zo, dat er bij de Hongaren in het algemeen, en bij de ondernemers in het bijzonder, de schrik er flink in zat. Iedereen vreesde de belastingen met grote vrezen. Ambtelijke Hongaarse teksten zijn minstens net zo onverteerbaar en onbegrijpelijk als de Nederlandse ambtelijke taal, met dat verschil, dat het niveau van de Nederlanders over het algemeen "wat" hoger mocht worden ingeschat.

Met andere woorden, de Hongaren zagen wel de belasting percentages, maar.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!