Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 16 september 2013

Goulash communisme of "Pappen en nathouden", deel 2 en slot.

Wat niemand ooit verteld heeft, niet durfde of niet wist, kon ik op een gegeven ogenblik op mijn facípő (klompen) aanvoelen. Voor de grote sovjet geleerden in Moskou werd Hongarije een proeftuin met als enige doel hun gelijk bewijzen. Want, als communistisch land waar iedereen toch uiteindelijk gelijk was, alleen de een wat meer gelijk dan een ander, bestond geen belastingstelsel.

Door het stijgende aantal particuliere bedrijfjes en bedrijven werden de staatsbedrijven kleiner en daalden de all-in staatsinkomsten, terwijl de Hongaarse staat onverminderd verantwoordelijk bleef voor de complete nationale infrastructuur.

Die nationale infrastructuur omhelsde eigenlijk alles, te beginnen met: 1. De gezondheidszorg vanaf de eerstelijnshuisartsen tot en met poliklinische en gespecialiseerde ziekenhuis behandelingen, inclusief laboratorium en aanverwante (medicijn) kosten.2. De onderwijskosten vanaf de peuteropvang via de kleuteropvang en de lagere school tot aan de vakopleidingen en universiteiten.3. De wegenstructuur met daarbij de water- en spoorwegen.4. Het leger met al haar kazernes, oefenmateriaal (munitie) en transportmiddelen.5. De van het leger afgeleide politiediensten,6. Gas, water en elektriciteitswerken, 7. En tenslotte, maar dat is ook voor mij altijd nog vaag, de woningbouw. Woningbouw iets noodzakelijk waar de Hongaren toen weinig geld voor over hadden.

Ik weet dat voor iedere verandering, zelfs voor het..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!