Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

vrijdag 13 september 2013

Goulash communisme of "Pappen en nathouden", deel 1.

Wie heeft in de 70-er tot 90-er jaren van de vorige eeuw niet gehoord over het Goulash communisme? Het was onwaarschijnlijk populair en het maakte van Hongarije de meest welvarende Sovjet satelliet-staat. Hongarije stak niet alleen met kop en schouders maar, zo mogelijk met het hele lijf boven de noordelijke en oostelijke buren uit.

Alle buurland bewoners keken jaloers naar wat in Hongarije mogelijk was en vroegen zich af waarom dat bij hen niet kon. Nu zijn de zaken omgedraaid en kunnen de Hongaren met een zeker respect naar hun buren kijken. Een wisseling van "de wacht" die vragen oproept.

Natuurlijk kunnen gestudeerde politicologen en ander wetenschappers veel meer argumenten aanvoeren dan ik dat kan, zowel voor als tegen, maar ik kan mij beroepen op zo'n 30 jaar ervaring, bevestigd door de ervaringen van heel veel Hongaren met wie ik over hun "welvaart toen en nu" heb gepraat. Ik hoop dat een eenvoudige op ervaringen gebaseerde uitleg voor veel mensen duidelijker is dan een technische en wetenschappelijke verhandeling doorspekt met moeilijke woorden.

Voor de jongeren van na die tijd: "goulash communisme" sloeg op het speciale communisme dat de Hongaren hanteerden.

Tijdens de opstand van 1956, geleid door..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!