Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zaterdag 29 juni 2013

Orbánistan

Hongarije was in de jaren tachtig de vrolijkste barak in het socialistische kamp. Door het gulyás-socialisme genoten de Hongaren een beter leven dan hun kameraden in andere Oost-Europese landen. Weinigen herinneren zich nog dat de Hongaren de definitieve aanzet hebben gegeven tot de val van communisme. Zij openden als eerste het IJzeren Gordijn waardoor enkele maanden later ook de Berlijnse Muur ten val kwam.

Ik kwam er veel in die periode, Budapest was mijn tweede thuis. In de stad werd voortdurend geëxperimenteerd met de limieten van het systeem, zowel politiek, economisch als cultureel. Het was in die periode dat ik voor de eerste keer de naam Viktor Orbán hoorde. De net afgestuurde Orbán lag in 88 mee aan de basis van Fidesz, een los verbond van jonge, linkse intellectuelen die vooral democratie wilden. Orbán kreeg in 89 nationale bekendheid door tijdens de herbegrafenis van Irme Nagy, de geëxecuteerde hervormingsgezinde premier van de Hongaarse Opstand in '56, de terugtrekking van de Sovjettroepen te eisen.

Dezelfde Orbán werd voor de eerste keer premier in '98, nadat zijn Fidesz partij de regerende socialistische partij van de onlangs overleden Gyula Horn had verslagen. De jonge premier, amper 35, loodste Hongarije binnen in de NAVO. Hij werd overal geprezen als een jonge, visionaire en dynamische politicus. Maar zijn links-liberalisme was omgeslagen in een meer rechts en ook nationalistisch programma. Zo gaf een speciale wet rechten aan de Hongaarse minderheden (ongeveer drie miljoen) in de buurlanden, die daar niet mee konden lachen. In deze regio van schuivende landsgrenzen liggen dat soort zaken nu eenmaal nog altijd bijzonder gevoelig.

Na 8 jaar oppositie veroverde Orbán in 2010 opnieuw de macht en deze keer kreeg hij van de kiezers een tweederde meerderheid (263 zetels op 386). Hij liet er geen gras over groeien om te proberen Hongarije definitief naar zijn hand te zetten. De media kregen een nieuwe waakhond bevolkt met Fidesz-getrouwen. De onafhankelijke Klubrádió moest er meteen aan geloven. Het station kreeg geen frequentie meer in Boedapest. Pas na vier gerechtelijke uitspraken in het voordeel van Klubrádió en groeiende internationale druk, kreeg de radiozender uiteindelijk zijn vaste frequentie.

Berichten over zelfcensuur in de Hongaarse media zijn..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!