Meer dan twintig jaar na het instorten van het communistisch regime wordt duidelijk hoe de nationalistische spanningen tussen Hongarije en Roemenië tijdens de Koude Oorlog enkel in het diepvriesvak werden geparkeerd. Op zich weinig betekenende maar symbolisch geladen conflicten zetten de spanningen tussen beide landen opnieuw op scherp.
In Boedapest zijn kaarten, vlaggen en bumperstickers die herinneren aan Groot-Hongarije geen ongebruikelijk gezicht. Ten tijde van het Oostenrijks-Hongaarse rijk waar Hongarije deel van uitmaakte, liepen haar grenzen tot diep in het huidige Roemenië, Slowakije, Servië, Oekraïne en Kroatië.
Het Verdrag van Trianon maakte daar in 1920 een einde aan en Hongarije verloor twee derde van zijn grondgebied. Bijna een eeuw later zijn de littekens van Trianon nog niet volledig geheeld. Het is één van de verklaringen voor de huidige diplomatieke oorlog tussen Hongarije en Roemenië. Eerder dit jaar dreigde Titus Corlatean, de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken, ermee de Hongaarse ambassadeur in Roemenië Oszkar Füzes, het land uit te zetten.
Szekler
Füzes had zijn steun betuigd aan de Szeklers. De Szeklers – etnische Hongaren die leven in het Roemeense Transsylvanië – hadden zich schuldig gemaakt aan het ophangen van de Szekler-vlag aan een overheidsgebouw, een handeling die door de Roemeense overheid in twee provincies verboden en strafbaar werd gesteld.
Zsolt Nemeth, de Hongaarse staatssecretaris van..........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!