Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zaterdag 27 april 2013

Grotkerk, Boedapest

In een natuurlijke grot in de dolomietrots van de Gellértheuvel bevindt zich een grotkerk. Deze kerk is gewijd aan Sint Gellért, een Hongaarse martelaar die in 1046 op deze heuvel om het leven kwam.

Het idee om een kerk te creëren in een grot gaat terug tot 1924, toen een groep Hongaren de grot van Lourdes, een pelgrimsoord in Frankrijk, bezochten. In 1926 begon men met de omvorming van de grot in een kapel onder leiding van de Hongaarse architect Kálmán Lux. De kapel werd voltooid in 1931.

De Grot

De grot werd gevormd doordat een laag kalksteen die in de gigantische rots van dolomiet zat door de eeuwen heen erodeerde door insijpelend water. De grot werd nog kunstmatig vergroot voor de bouw van de kapel.

Voor de omvorming tot kapel en later tot kerk werd de grot meermaals bewoond. Sint Iván, een kluizenaar, leefde hier naar verluidt in de negende eeuw, en er woonden hier mensen tot in de vroege twintigste eeuw. De omstandigheden waren ideaal om in te leven met een constante temperatuur van rond de twintig graden en toegang tot vers water uit een natuurbron.

De grot bestaat nu uit twee aparte delen........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor de website van de Grotkerk - Sziklatemplom !!!

KLIK HIER voor meer informatie over de Grotkerk in de Wikipedia !!!