Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

donderdag 14 februari 2013

Hongaarse hyperinflatie van 1945-1946

Het CBS heeft vandaag bekend gemaakt dat de kosten voor levensonderhoud in januari 2013 met maar liefst 3,0 procent zijn gestegen. Het is de hoogste mate van inflatie in vier jaar, maar toch haalt dit het bij lange na niet bij de Hongaarse hyperinflatie van 1945-1946. Toen verdriedubbelden de prijzen iedere dag en liep de gemiddelde Hongaar met miljarden over straat.

Over de precieze oorzaken van de Hongaarse hyperinflatie van 1945-1946 bestaat nog altijd veel discussie onder economen. Zeker is in ieder geval dat de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelde in het geheel. Al voor 1939 verkeerde de Hongaarse landbouw in zwaar weer en moest de nationale munt, de pengő, meerdere malen gedevalueerd worden. Toen Hongarije vervolgens de verkeerde kant koos in de oorlog en zich aansloot bij de asmogendheden, ging alles volledig mis.
Herstelbetalingen

Na de nederlaag tegen de geallieerden in 1945 werd Hongarije door de Sovjet-Unie verplicht om 300 miljoen dollar aan herstelbetalingen te verrichten. De Hongaarse regering had echter geen enkel idee waar ze dit geld vandaan moesten halen, want de nationale economie lag in puin. De totale belastingopbrengsten van het jaar 1945 konden nog niet eens voorzien in tien procent van het overheidsbudget. Om toch te kunnen voldoen aan haar betalingsverplichtingen besloot Hongarije extra geld bij te drukken, met een daling van de waarde van de pengő tot gevolg.

Verlies van vertrouwen

Sommige economen vermoeden inmiddels dat........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor meer informatie over de pengő in de Wikipedia !!!