Omwille van het gemeenschappelijk belang van de Europese Unie moet Brussel druk uitoefenen op de lidstaten. Maar uit de voorbeelden Roemenië, Hongarije en Italië blijkt de andere kant van de medaille: de civiele samenleving of de lokale cultuur worden gedeeltelijk opgeofferd.
Een voorbeeld van deze paradoxale werking biedt Hongarije. Zeer bewust probeert de nationaal-conservatieve regering van Viktor Orbán het machtsevenwicht tussen en binnen de staatsinstellingen te doorbreken. Zij wil de heerschappij van regeringspartij Fidesz over deze instellingen bestendigen. Dat kan de EU niet toestaan.
Zelfbewustzijn en civiele samenleving
Steeds weer dwingt zij Orbán tot kleinere of grotere concessies, of het nu om het mediabeleid gaat of om de positie van de centrale bank. Als de EU een machtswoord uitspreekt, wijkt Orbán met operette-achtig vertoon terug. Hij gehoorzaamt, maar laat intussen met een ironische knipoog weten dat hij dit louter onder dwang doet en dat hij wel een manier zal weten te vinden om de wijn van het Brusselse ‘dictaat’ te verwateren.
Het is een soort pingpong-spel tussen Orbán en de EU, waarbij.........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!