Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zaterdag 17 maart 2012

Kwartier

Het woord kwartier is in het Hongaars negyed. Een makkelijk woord is het, als je kijkt zit het woord négy er in en dat betekent vier. Het woord leerde ik allereerst toen ik leerde klok kijken in het Hongarije. Nou ja, kijken doe je natuurlijk in elke taal hetzelfde, maar om te kunnen zeggen hoe laat het is heb je dat woord negyed nodig. En uiteraard zijn er verschillen met het Nederlands. 16.15 noem je in het Nederlands kwart over vier, in het Hongaars zeg je, 1 kwartier naar 5 toe. Even weten en je komt altijd op tijd.

Het woord kwartier heeft net als in het Nederlands ook in het Hongaars de betekenis van buurt.

In Pécs heb je het Zsolnay negyed. Zsolnay is een zeer beroemde porselein en aardewerk fabriek, herkenbaar door het gebruik van eosine dat een metaalachtige diepe glans geeft aan het porselein.
In Pécs, maar ook in Budapest zijn er veel voorbeelden te vinden van een Zsolnay toepassing op daken, fonteinen of op gevels. En voor de particulier zijn er serviezen, vazen etcetc.

Het Zsolnay negyed is een groot complex en tot voor kort was het......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor de website van het Zsolnay Kulturális Negyed in Pécs !!!