Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

donderdag 22 maart 2012

Abelprijs 2012 voor Hongaar Szemerédi

De fameuze Abelprijs is dit jaar toebedeeld aan de 71-jarige wiskundige Endre Szemerédi. Dat heeft de Noorse Academie van Wetenschappen vandaag bekendgemaakt.

Met het toekennen van de Abelprijs, een geldbedrag van 6 miljoen Noorse kronen (ongeveer 800.000 euro of 1 miljoen dollar), erkent de Noorse Academie van Wetenschappen Szemerédi’s ‘diepgaande en blijvende impact’ op de discrete wiskunde en de theoretische informatica.

Om 12 uur werd in Oslo bekend gemaakt dat Endre Szemerédi winnaar is van de Abelprijs 2012. Er werd telefonisch contact met hem gezocht en dit was live te volgen via internet. In een eerste reactie toonde Szemerédi zich bescheiden: ‘Ik ben erg blij met de prijs, maar moet er ook bij zeggen dat er andere wiskundigen bestaan die de prijs meer verdienen.’

Discrete wiskunde gaat over wiskundige structuren van ‘discrete’ objecten. De term ‘discreet’ wordt hier gebruikt in tegenstelling tot ‘continu’; er zitten als het ware ‘gaten’ tussen de discrete waarden, bijvoorbeeld tussen de natuurlijke getallen 1, 2, 3, 4, … Bekende deelgebieden van de discrete wiskunde zijn combinatoriek, grafentheorie en getallenrijen.

Szemerédi was een van de eerste wiskundigen die.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor meer informatie over Endre Szemerédi in de Wikipedia (Engels) !!!