Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 23 januari 2012

Wenen-Boedapest: terug in de tijd

Als erfgenamen van het Habsburgse Rijk delen Oostenrijk en Hongarije dezelfde ervaring: een tweeslachtige verhouding tot de geschiedenis en de neiging om politieke misstanden te tolereren. Tien jaar na de Europese sancties tegen Oostenrijk lijkt het alsof Hongarije in de jaren dertig van de vorige eeuw is blijven steken.

Sinds een paar jaar is er een snelle, comfortabele treinverbinding tussen Wenen en Boedapest. Heel wat sneller in ieder geval dan bijna een kwart eeuw geleden, toen ik die reis voor het eerst maakte en we het IJzeren Gordijn nog moesten passeren.

Tegenwoordig zijn Oostenrijk en Hongarije lid van de Europese Unie. Hun hoofdsteden doen denken aan bloedverwanten die zich na een slepende ruzie met elkaar hebben verzoend: de Donau die door beide steden stroomt, de brede boulevards, de paleizen in neorenaissance stijl die gebouwd zijn door de ´baronnen´ van het industriële tijdperk, de verering van Sissi, de keizerin van Oostenrijk die dol was op de Hongaarse rebellen – uit alles spreekt een gemeenschappelijk erfgoed, namelijk dat van Midden-Europa.

Hoe komt het dan dat je, als je de trein van Wenen naar Boedapest neemt, voortdurend de indruk hebt dat je terugreist naar de jaren dertig?

Dat komt door........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!