Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

woensdag 28 september 2011

Dansen aan de Donau - Zöld Pardon - Door: Martin Mevius

Dansen aan de Donau - Zöld Pardon - Door: Martin Mevius

Dansen aan de Donau

Populaire nachtclub ZP groeide uit tot het symbool van jong en modern
Boedapest. Maar nu moet de club plaatsmaken voor enorme vlaggemast

Het begon in de zomer van 2000. Op een grasveldje aan de oever van de Donau stond niet meer dan een bar met een barbecue en een dansvloer. In de warme Midden-Europese zomernachten praatte een handjevol Hongaarse studenten en jongeren uit heel Europa op het gras tot de zon opkwam. De bar heette Zöld Pardon.
Inmiddels is het 2011. Het anarchistische tentje staat nu bekend als ZP en is uitgegroeid tot de grootse nachtclub van Boedapest.

Op het poppodium spelen avond aan avond Hongaarse bands. Jaarlijks komen hier meer dan een half miljoen bezoekers.
Dit succesverhaal van het moderne, hippe Hongarije moet nu wijken voor een monument in de vorm van een gigantische vlaggemast. Formeel eert de vlag de nieuwe Hongaarse Grondwet van premier Viktor Orbán.

Dergelijke ‘landvlaggen’ herdenken elders in Hongarije de gebiedsdelen die het land na de Eerste Wereldoorlog verloor aan zijn buurlanden. De sluiting lijkt een politieke wraakoefening.

Volgens geruchten steunden de uitbaters van ZP de socialisten tijdens hun campagne.
De nationalistische conservatieve partij Fidesz van Orbán zou nu willen afrekenen met de financiers van links. Dit is niet de enige verklaring. De lokale bestuurders hadden immers ook gewoon ‘politiek’ meer acceptabele kroegbazen kunnen vinden.
Fidesz won in 2010 een tweederde meerderheid in het parlement, en onderstreept de
overwinning graag met symbolen, een nieuwe nationale gedenkdag en nieuwe namen voor het nationale vliegveld en pleinen en straten in Boedapest. De nationale symbolen nemen de wind uit de zeilen van de extreem rechtse partij Jobbik.

Bovendien gruwt een groot deel van Fidesz-achterban van de ‘liberale’ uitspattingen in ‘zondig Boedapest’. Hippe tenten als ZP en het wereldberoemde culturele
Szigetfestival worden gezien als vrijplaatsen voor homoseksualiteit en drugs, die zo snel mogelijk dicht moeten. Maar de sluitingsactie blijkt een pr-nachtmerrie.

Een protestbeweging krijgt op de sociale netwerksite Facebook in korte tijd duizenden leden. Op internet maken jonge Hongaren de nationale vlaggemast belachelijk. Fidesz-burgemeester István Tarlós distantieert zich publiekelijk
van het besluit. En Fideszprominent Tamás Deutsch twittert dat hij ZP een ‘te gekke tent’ vindt.

Maar ze kunnen de plannen niet tegenhouden.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Kleine bar op Donau-oever is nu de grootste nachtclub van Hongarije



KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!