Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 26 september 2011

Budapest, stad van de contrasten!

Drie maanden na Noorwegen zijn we aangekomen in Budapest, de hoofdstad van Hongarije. Dit is mijn eerste tripje in Oost-Europa en ik ben erg benieuwd hoe het gaat bevallen.

Gisteren zijn we na een vlucht van twee uur om 22.30 geland op de luchthaven van Budapest. In de middag had ik nog snel een transfer via een minibusje geregeld. Dat kwam goed uit, want nadat we de koffers van de bagageband hadden geplukt en onze eerste Forinten hadden gepind, konden we al snel door richting ons hotel.
Na het droppen van de koffers zijn we gelijk de straat op gegaan. Op het eerste oog ziet Budapest er vrij verpauperd uit. Daarnaast vielen de zwervers op die de portieken vullen. Wel bizar om te zien, zeker wanneer je een bejaard echtpaar spot.

De stad heeft vele avondwinkels. Erg handig! De prijzen liggen in elk geval een stuk gunstiger dan in Noorwegen. Voor een 0,5 literblik bier betaal je nog geen euro. Das mooi! Toen we met 20.000 forint (70 euro) wilden betalen schrok de caissière ook wel even. Allerlei flappen werden uit de la gegrist, maar ze kwam eruit. Naast ons stond een groep jonge meiden met verbazing te kijken. We voelden ons even heel rijk! Das wel eens goed.

Ik denk dat dit contrast nog wel zo zal blijven. Ter vergelijking: in 2008 lag het gemiddelde maandinkomen van een Nederlander op zo’n 2500 euro bruto, in Hongarije lag dit op 800 euro. Gelet op de investeringen die Duitsland elk jaar nog doet om het Oosten op hetzelfde niveau te krijgen als het Westen, zal het nog wat tijd vergen voordat het verschil in welvaartniveau verkleint.

We hebben bij drie avondwinkels wat biertjes gekocht en...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!