Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 31 januari 2011

Hongaarse ontmoeting in het oosten

Hij was een jongeman met idealen en nam om die reden in oktober 1956 actief deel aan de opstand in Boedapest tegen de Russische overheersing.

Zijn ouders vluchtten met hun andere vijf kinderen naar Nederland, maar Szabi Vigh (nu 76, toen 22) wilde solidair blijven met zijn vrienden en bleef in Hongarije. "Ik was de oudste en volwassen en ik was alleen. Het was een principieel besluit," zegt hij tijdens de Hongaarse middag in Vaassen, waar hij zijn verhaal aan een breder publiek vertelt. Maar de opstand werd neergeslagen. Twaalf jaar zag Szabi zijn familie niet en werd hij voortdurend door de geheime dienst geobserveerd. In 1976 kwam hij alsnog naar Nederland, zich (als dissident) beroepend op de Helsinki-akkoorden ten aanzien van de mensenrechten. "Ik voelde me alleen gebleven met mijn idealen."

In Nederland zag hij zijn zus Ildiko terug die als 13-jarige ten tijde van de opstand een dagboek bijhield. Zij leest daar in Vaassen uit voor en overweegt het uit te geven. Ildiko, die bijna vlekkeloos Nederlands spreekt, legt bij alles de nadruk op integratie. "Nederlanders en Hongaren hielden al in de zeventiende eeuw van elkaar, de contacten tussen beide landen dateren al uit die tijd. Hongaren hebben altijd hun best gedaan te integreren en de Nederlanders stonden daar wel voor open."...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!