Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

donderdag 23 december 2010

Voorzitterschap EU in handen van Hongaarse stierenvechter

Werken aan het herstel van de Europese economie en een ééngemaakte Europese energiemarkt zijn de prioriteiten voor de nieuwe EU-voorzitter Hongarije. Dit vroegere Oostblokland neemt vanaf 1 januari de fakkel over van België voor het halfjaarlijkse, roterende voorzitterschap van de ministerraad. ‘Hopelijk zie je amper een verschil in de wissel van wacht’, verklaarde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, János Martonyi, afgelopen maandag aan de verzamelde pers in Brussel. De huidige regering sukkelt echter met zijn internationale geloofwaardigheid.

Het begon nochtans zeer mooi voor de huidige regering van eerste minister Viktor Orbán. Zijn nationalistische, centrumrechtse partij Fidesz/Hongaarse Burgerunie won in april een tweederdemeerderheid in het parlement.

Maar sindsdien volgden tal van klachten in de media over systematische machtsovernames van de onafhankelijke instituties van het land. Orbán zou volgens vroegere beleidsmakers, Hongaarse en internationale media overal zijn mannetjes plaatsen. Ook een crisisbelasting op energie, telecommunicatie en detailhandel zorgde voor de nodige onrust bij buitenlandse investeerders. Extra heffingen op privépensioenfondsen zijn een bijkomend pijnpunt.

Het Grondwettelijk Hof had zulke belastingen kunnen blokkeren. Daarom werd zijn rechtspraak in financiële aangelegenheden waarschijnlijk gevoelig beperkt. Ook in de bevoegdheden van de Nationale Budgetraad werd behoorlijk geknipt. Verder zou de autoriteit van de Nationale Bank aangetast zijn. Amnesty International maakte zijn beklag over de Hongaarse behandeling van Roma-zigeuners. Ten slotte heeft de regering een machtige mediaraad in het leven geroepen. Dit instituut kan stevige geldboetes opleggen aan de schrijvende pers, online- en audiovisuele media voor vage beschuldigingen als ‘belediging van de menselijke waardigheid’ of ‘beschadiging van het algemeen belang’.

Mannetjes plaatsen

Apache polste de Hongaarse staatsminister Enikö Györi voor Europese Aangelegenheden over de zware klachten tegen haar regering.............

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!