Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

woensdag 26 februari 2014

Hongarije zwicht voor Poetins miljardenKLIK HIER om de video te bekijken op YouTube !!!

Hongarije zwicht voor Poetins miljarden

Moskou leent Boedapest tien miljard euro voor twee nieuwe kernreactoren en geeft een korting op de gasprijs. Net als in Oekraïne probeert Poetin nu voet aan de grond te krijgen in Hongarije. Critici vrezen voor de onafhankelijkheid. Europacorrespondent Saskia Dekkers spreekt voor- en tegenstanders van het megaproject.

Goedkope lening

In januari verraste de Hongaarse premier Viktor Orban vriend en vijand door een deal te sluiten met de Russische president Poetin. Hongarije krijgt een goedkope lening van maximaal 10 miljard euro om de bestaande kerncentrale in de stad Paks, 100 kilometer ten zuiden van Boedapest, uit te breiden. Daarbij krijgt Hongarije een korting op de gasprijs. De capaciteit van de centrale in Paks wordt meer dan verdubbeld met de uitbreiding.

Kritiek

Critici verafschuwen de deal, die Hongarije nog afhankelijker maakt van Rusland voor zijn energievoorziening. En dat is niet het enige aspect van de deal dat kritiek krijgt. Het Russische bedrijf Rosatom gaat de reactoren bouwen. Er kwam geen openbare aanbesteding voor de bouw van de centrale. Ook heeft Rusland een stem in het bepalen van de elektriciteitsprijs. Ondanks demonstraties van de oppositie en Greenpeace stemde het Hongaarse parlement met een ruime meerderheid in met de afspraken met Poetin.

Afhankelijk

Bernadett Szél, parlementslid van oppositiepartij LMP, is bang voor de gevolgen van de deal. "Het grootste deel, 80 tot 90 procent, van onze gastoevoer komt uit Rusland. Als ze een kerncentrale bouwen die zorgt voor de belangrijkste elektriciteitstoevoer en ze financieren dat, dan worden we financieel volledig afhankelijk van Rusland. Ik denk dat dit heel gevaarlijk is."

Eigen koers

De Europese Commissie bestudeert of de afspraken in overeenstemming zijn met.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!