Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

vrijdag 6 december 2013

Bloed in het water

Elke week duikt de homo sportnostalgicus in de sportgeschiedenis en rakelt hij een mooie anekdote, een beklijvend sportmoment of een keerpunt in de sportgeschiedenis op. Vandaag aflevering twee over de beruchte waterpolowedstrijd op 6 december 1956 tussen Hongarije en de Sovjet-Unie tijdens de Olympische Spelen van Melbourne.

De halve finale tussen Hongarije en de Sovjet-Unie zou de geschiedenis ingaan als de Bloed in het water-wedstrijd nadat de Hongaar Ervin Zádor met een bebloed ooglid het zwembad moest verlaten.

23 oktober 1956. Een groep studenten betoogt aan de universiteit van Boedapest uit solidariteit met een bloedig neergeslagen betoging eerder dat jaar in juni in het Poolse Poznan. De studenten krijgen meer en meer steun tot het conflict helemaal escaleert. Er breken massaal protesten uit tegen het Hongaarse beleid dat vanuit de Sovjet-Unie wordt gedirigeerd. Stalins standbeeld wordt neergehaald en betogers vallen het parlement binnen. De Hongaarse machtshebbers lijken in te binden, want het Hongaarse bewind heeft intussen een neutrale status aangenomen tegenover de Sovjet-Unie en is uit het Warschaupact gestapt.

4 november 1956. Om de politieke veranderingen in Hongarije weer terug te draaien, vallen sterk bewapende troepen van het Warschaupact Hongarije binnen. Dat gaat gepaard met de nodige bloedvergieten. Langs Hongaarse kant vallen er duizenden dodelijke slachtoffers. Op 10 november komt aan de Hongaarse Opstand een eind. In de plaats krijgen de Hongaren met Janos Kadar een nieuwe stropop van de Sovjet-Unie als leider van hun land. Een was, een plas en alles bleef tot de val van het communisme min of meer zoals het was, want Kadar bleef tot 1988 leider van Hongarije.

6 december 1956.

Halve finale tussen Hongarije en..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor meer informatie over Ervin Zádor in de Wikipedia !!!KLIK HIER om de video te bekijken op YouTube !!!