Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad

vrijdag 22 november 2013

De vernieling van het Radnóti standbeeld bij Abda

De vernieling van het Radnóti standbeeld bij Abda

Miklós Radnóti (Budapest 1909 - Abda 1944): een van de, zo niet dé grootste Hongaarse dichter van de eerste helft van de 20ste eeuw. Hij werd geboren in een Joods gezin, maar bekeerde zich in 1943 tot het Christendom. In Budapest staat een door Imre Varga ontworpen beeld van de dichter op de VI. Nagymező utca 11, voor het Radnóti Színház. Dat beeld werd in 2009 onthuld en is gelukkig nog in goede staat.

Dat kan niet worden gezegd van een ander beeld dat ter ere van de dichter is opgericht. Dit beeld in Abda (bij Győr) werd op 17 november jongstleden vernield en brak in twee delen.

De locatie van het beeld is niet toevallig gekozen. Bij deze plek werd in 1946 een massagraf ontdekt van slachtoffers van de Holocaust, ze waren tijdens een mars dood geschoten. Bij de opgraving van het 12e lichaam werd in een broekzak een zwaar aangetast notitieboek gevonden met tal van handgeschreven gedichten die van zijn hand waren. Als datum van overlijden houdt men 9 november 1944 aan, 100% zeker is dat echter niet niet. In hetzelfde jaar vond een herbegrafenis plaats op de Kerepesi begraafplaats in Budapest.

Het granieten beeld bij Abda werd...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!