Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

dinsdag 10 september 2013

Városszépítő(k)

Heb ik er eindelijk iets gevonden waar ik over kan schrijven en in Nederland niet bestaat. Of bestaat het toch? Ik weet het niet, maar in veel Hongaarse gemeenten bestaan "Városszépítő" verenigingen.

Ik kan er geen woordenboek vertaling voor vinden en daarom is dat onvertaald de titel voor dit artikeltje. De naam Városszépítő(k) is een samengetrokken naam opgebouwd uit város (stad) en szépítő(k) (mooimaker(s).

Wat in Hongarije door de "mooimakers" wordt gedaan, is wat in Nederland gemeentelijke taken zijn zoals plantsoen planning en onderhoud, maar ook het werk dat bij schoonheidscommissies thuis hoort, de diensten die de zorg voor archeologisch erfgoed bewaken en evenzogoed ook de diensten die bij bijzondere gelegenheden zoals Sinterklaas en Kerstmis de stadsversiering verzorgen en begeleiden.

In Hongarije gaat dat, vaak bij gebrek aan financiële middelen, nog niet zo super georganiseerd: in de meeste gemeenten wordt niet verkochte grond (gemeente grond) af en toe gemaaid, al was het alleen maar om verloedering en schadelijke dieren en insecten te voorkomen, of te bestrijden.

De verantwoordelijkheid voor gebouwen ligt bij.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!