Lager collegegeld, meer studieplaatsen en Engelstalig onderwijs trekken steeds meer buitenlandse studenten naar medische faculteiten in Oost-Europa. En dankzij EU erkende diploma’s en het vervagen van de Europese grenzen vertrouwen afgestudeerde studenten erop dat ze in heel Europa werk kunnen vinden.
Als een eerstejaars student geneeskunde uit de Verenigde Staten bij de ingang van een 19de-eeuwse collegezaal zijn skateboard achterlaat, pakt professor Andrea Dorottya Szekely deze snel op en berispt zijn jonge eigenaar.
“Wij doen het hier anders”, zegt dr. Szekely van de Semmelweis-universiteit, een 244 jaar oud instituut in Boedapest gespecialiseerd in geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Studenten worden bijvoorbeeld verondersteld rechtop in de collegezaal te wachten tot de bel gaat en de docent binnenkomt.
Ondanks de soms grote culturele verschillen die moeten worden overbrugd, vertrekt een toenemend aantal buitenlandse studenten naar Oost-Europa voor een opleiding geneeskunde, tandheelkunde of farmacie. Hoewel er nog steeds veel minder internationale studenten zijn dan in West-Europa lijkt de regio aan belangstelling te winnen.
Het aantal buitenlandse universiteitsstudenten in Hongarije nam volgens het Unesco Institute for Statistics tussen 2005 en 2011 met 21 procent toe – van 13.601 naar 16.465. Volgens dit instituut is een buitenlandse student iemand die zijn middelbareschooldiploma niet in het land heeft behaald.
Aan de universiteit van Semmelweis betaalt een buitenlandse student geneeskunde jaarlijks zo’n 15.000 euro collegegeld en studenten uit de Europese Unie kunnen vaak beurzen of studieleningen krijgen.
Aan de............
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!