Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

woensdag 17 juli 2013

Vergeven Maar Niet Vergeten – Novi Sad razzia 1942

Vanaf 21 tot en met 23 januari 1942 heeft in Novi Sad een razzia plaatsgevonden. Hongaarse fascisten en handlangers hebben meer dan 1.300 tot zelfs mogelijk 4.000 inwoners van Joods, zigeuner (Roma) en Servische afkomst opgepakt. Vele doden zijn door gaten in het ijs van de Donau in de rivier verdwenen.

Aan deze tragische gebeurtenis is een monument gewijd dat naast de officiële benaming bekend staat als "Family Sculpture". Het monument betreft een bronzen beeldhouwwerk dat een gezin / familie verbeeldt van 2 ouders en 2 kinderen. De familie staat symbool voor de tragiek.

Het 4 meter hoge bronzen standbeeld is........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Novi Sad razzia 1942

Op 21, 22 en 23 januari 1942 werden meer dan 1300 inwoners van Novi Sad vermoord door de Hongaarse bezetter, toentertijd handlangers van de Nazi’s. Dit bloedbad staat bekend onder de naam ‘Novi Sad razzia’. De Hongaren hadden in de stad patrouilles aan het werk gezet om Joden, Serviërs en zigeuners ter plekke te vermoorden of te escorteren naar de Donau, zogenaamd voor controle, maar in werkelijkheid om ze te doden.

In een lange rij naar het strand, waar geweerschoten klonken, moesten ze wachten op hun beurt. Wat er door de hoofden van deze mensen heen moet zijn gegaan is nauwelijks met een pen te beschrijven. Toch zijn er veel (indrukwekkende) boeken geschreven vanuit het perspectief van de slachtoffers van WWII, bijvoorbeeld door Aleksandar Tišma, Imre Kertész en Elie Wiesel. Ook over de psychologie van de daders zijn boekenkasten vol geschreven.

Aan de Donau, op de ‘Kade van de slachtoffers van de razzia’ [Kej Žrtava Racije], tegenover het bastion van Petrovaradin, staat een indrukwekkend vier meter hoog bronzen beeld ter nagedachtenis van de slachtoffers van de razzia.

Het beeld genaamd ‘De familie’ [Porodica] is gemaakt door......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!