Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

donderdag 23 mei 2013

In Debrecen is Nederlands een protestvak

Even buiten het stadscentrum van Debrecen staat een indrukwekkend gebouw. Het is de universiteit van Debrecen. In het Hongaars: Debreceni Egyetem. Aan deze universiteit wordt ook Nederlands gegeven. Gabor Pusztai is hoofd van de vakgroep Nederlands en blijkt de taal feilloos te beheersen.

Hoe is het mogelijk dat er al in 1922 zo’n grote universiteit is gebouwd in Debrecen?

„Na de Eerste Wereldoorlog heeft Hongarije deze universiteit kunnen bouwen met geld afkomstig uit leningen van de geallieerden. De geallieerden hebben Hongarije zwaar benadeeld door in 1920 het Verdrag van Trianon te sluiten. In Versailles, vlak bij Parijs, werden de nieuwe landsgrenzen van Hongarije vastgesteld. Daardoor kwam een derde deel van de Hongaren ineens buiten het eigen land te wonen. Daarbij hield Hongarije nog maar een derde over van het territorium van voor 1920.

In één klap werd ons land gereduceerd tot een rompstaatje tussen Oostenrijk en Roemenië. Het oude Transsylvanië werd ook van Hongarije afgesneden en kwam voor het overgrote deel in Roemenië te liggen. Tot op de dag van vandaag wonen daar veel Hongaren. Iedere Hongaar was tegen het Verdrag van Trianon: rooms-katholieken, protestanten, nationalisten, Duitsgezinde Hongaren en sympathisanten van de geallieerden. Als goedmakertje kreeg Hongarije veel geld voor wederopbouw en investeringen, vergelijkbaar met de Marshallhulp in Nederland. Aan de verstrekte leningen zaten wel allerlei restricties.

Zo mocht Hongarije het geld niet besteden aan..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!