Vanmorgen heeft de Antwerpse rechtbank van Koophandel het mediadienstenbedrijf Alfacam failliet verklaard. In 2008 sprak Humo met toenmalig CEO Gabriël Fehervari, als één van de 100 rijkste Belgen, over Alfacam.
Gabriël Fehervari «Mijn vader heette eigenlijk Flinzer, maar in 1953 heeft hij zijn naam veranderd in Fehervari. Flinzer was een Duitse naam, en dat lag moeilijk, zo kort na de oorlog. Driekwart van de Hongaarse bevolking was van Duitse origine en de Russen wilden die invloed wat minderen. Dus werden heel wat namen verhongaarst.
»Fehervari is een naam zoals Van Mechelen bij ons: Fehérvár is een stad in Hongarije. De -i duidt op de genitiefvorm.»
HUMO Uw ouders zijn het land ontvlucht nadat de Russen de op- stand van ’56 hadden neergeslagen.
Fehervari (knikt) «Ze waren jong en pasgetrouwd. Ze zijn vertrokken terwijl vanuit het oosten de eerste Russische tanks het land binnenreden. Gelukkig was de zuidgrens toen nog redelijk permeabel.
»Niet dat het een gezondheidswandeling was, verre van. Het was een erg spannende tocht, met runners die je de grens over gidsten. Zo zijn mijn ouders in Joegoslavië terechtgekomen, en daar hebben ze drie maanden lang in een kamp van de Verenigde Naties geleefd. Van daaruit werden vluchtelingen verdeeld over Europa en de rest van de wereld: op basis van je capaciteiten en voorkeuren werd je doorgestuurd naar je definitieve bestemming. Mijn vader was burgerlijk ingenieur scheepsbouw en die hadden ze nodig in België. Eind mei 1957 zijn ze op de trein gestapt, met bestemming Hoboken. Daar kon hij aan de slag bij Cockerill Yards.
»Toen ze in Antwerpen aankwamen, hadden ze niets meer. Een klein koffertje met een paar spullen: dat was het.»
HUMO Waarom waren ze precies uit Hongarije vertrokken?
Fehervari «Dat mijn moeder zwanger was van.........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
KLIK HIER voor meer informatie over Gabriël Fehervari in de Wikipedia !!!