De Hongaarse poesta is het meest uitgestrekte steppegebied van Europa. In de jaren ’50 voerde het Hongaarse communistische regime hier een collectivisatie van de landbouw door, die veel schade aanbracht aan de natuur. De dijken en kanalen die zestig jaar geleden werden aangelegd voor de rijstteelt worden nu weer weggehaald, om de natuur te laten herstellen. Deze irrigatienetwerken werden in de jaren ’50 aangelegd om de landbouw te bevorderen.
De eerste pogingen om de Hongaarse landbouw te collectiviseren vonden plaats in de eerste helft van 1945. Nadat het Rode Leger van de Sovjet-Unie de Duitse Wehrmacht uit Hongarije had verdreven, zagen de kleinere boeren hun kans en namen zij delen van het land van grootgrondbezitters over. De herverdeling van het land werd in maart 1945 wettelijk vastgesteld, waarbij zo’n 93.000 vierkante kilometer grond werd herverdeeld.
Eerste collectivisatie
Eind jaren ’40 besloot de Hongaarse Arbeiders Partij, de heersende communistische partij, een grootschalige collectivisatie van de landbouw door te voeren.
Zij volgden hierin het voorbeeld van..........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!