Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

dinsdag 22 mei 2012

Abelprijs 2012 uitgereikt aan ‘mestere minták’

‘Mestere mintak’: Hongaars voor ‘meester van de patronen’. Dat is Endre Szemerédi, de 71-jarige Hongaarse wiskundige die vandaag de Abelprijs in ontvangst heeft genomen. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo.

Sommige wiskundigen zijn beroemd omdat ze één grote stelling hebben bewezen. Andere wiskundigen zijn beroemd om véél resultaten, meer dan heel erg diepe resultaten. Slechts weinigen zijn beroemd om beide redenen. Endre Szemerédi behoort tot die laatste, zeldzame categorie. Hij publiceerde meer dan 200 artikelen én heeft twee grote stellingen op zijn naam staan: de Stelling van Szemerédi en Szemerédi’s Regulariteitslemma.

Szemerédi’s stelling: een goudmijn?

Szemerédi was een meester in het ontdekken van patronen in getallenrijen. De stelling die zijn naam draagt, gaat over rekenkundige rijen. Dat zijn getallenrijtjes met de simpelst denkbare regelmaat: er wordt steeds hetzelfde getal bij opgeteld. Bijvoorbeeld 3, 9, 15, 21, 27, 33, 39 is een rekenkundige rij van lengte 7 met stapgrootte 6.

Het volgende gedachte-experiment helpt om.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!