Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

woensdag 18 april 2012

Beethoven door het Budapest Strijkkwartet

Historische opname

Het meest tot de verbeelding sprekend strijkkwartetensemble van de 20ste eeuw was ongetwijfeld het Budapest String Quartet. Hun concerten met Beethovens strijkkwartetten die ze tussen 1943 en 1962 speelden in het Library of congres, werden toen opgenomen, en zijn nu op cd te beluisteren. Een buitenkans voor verzamelaars van historische opnamen.

Het begon allemaal in 1917 in Boedapest wanneer leden van verschillende opera-orkesten besloten een kwartet op te richten. Het waren Emil Hauser, Alfred Indig, István Ipolyi en de Nederlandse cellist Harry Son. Met z’n vieren noemden ze zich het “Budapesti Vónosnégyes”. In 1920 werd Indig als tweede violist vervangen door Imre Pogany, een leerling van Zoltan Kodály en van Jenő Hubay (Eugen Huber), de leraar van Joseph Szigeti, André Gertler en jawel, van Eugene Ormandy, die zijn viool later zou ruilen voor de dirigeerstok.

In 1927 verliet Pogany het kwartet en werd..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!