Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

donderdag 23 februari 2012

Congo bijna Hongaars?

Tot 1908 was Congo min of meer het privébezit van koning Leopold II en zijn Hongaarse echtgenote Maria Hendrika. De koningin stierf zes jaar voor de overdracht aan de Belgische staat. Haar Hongaarse verwanten stelden nog lang hoop op een Hongaars Congo, nog tot in de late jaren 1920. Dat blijkt uit een recent opgedoken document.

De Hongaarse adellijke dame Franciska Péterfy trok rond 1930 naar Berlijn, de stad waar in 1885 het Afrikaanse continent onder de koloniale mogendheden werd verdeeld. Haar doel: een deel van het fortuin – waaronder het voormalige privébezit Congo – van een van de rijkste mensen van zijn tijd, Leopold II, op te eisen. De familie Péterfy was daartoe gemachtigd door een officieel document, gehandtekend door een ‘koninklijk notaris’ uit Tapolca, een stadje aan het Balatonmeer. De Hongaren werden met een kluitje in het riet gestuurd en konden na de Tweede Wereldoorlog, waarin het land zich in het verliezende kamp bevond, hun eisen voorgoed opbergen.

Erfeniskwestie

Toen Leopold II in 1909 stierf, liet hij het grootste deel van zijn erfenis na aan.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!