De Europese Commissie begint een zogeheten inbreukprocedure tegen Hongarije; ook wel bekend als een juridische strafprocedure. De wetgeving van het land voldoet niet aan de Europese regels. Nu is zo'n procedure niet uniek, maar de impact van de wetten waar het over gaat, is dat wel.
Jaarlijks worden er vele honderden inbreukprocedures gestart. Vaak gaat het om administratieve handelingen. Landen maken te weinig vaart met het implementeren van Europese regels, of zijn het niet eens met de in Brussel bedachte wetten. Ook Nederland krijgt regelmatig dit soort procedures aan de broek. Bekend voorbeeld: het Europese Hof moest eraan te pas komen om Nederland de Europese nitraatrichtlijnen te laten overnemen.
Fundamenteel
Het unieke aan het besluit van de Europese Commissie vandaag is dat er drie procedures tegelijk worden gestart. Bovendien gaat het niet om zomaar wat wetjes. Fundamentele waarden van de Europese Unie zijn in het geding: de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank, de rechterlijke macht en de toezichthouder op de bescherming van data.
Het zijn dus zware verwijten aan het adres van de Hongaarse premier Viktor Orbán die morgen het Europees parlement komt toespreken.
Drie fases
Een inbreukprocedure bestaat uit drie fases........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!