De afgebroken gesprekken met het IMF en de EU over de onafhankelijkheid van de Hongaarse centrale bank hebben laten zien dat de regering van Viktor Orbán haar “nationale revolutie” ook op de economie toepast. Maar de grondbeginselen van dit beleid zijn verkeerd, benadrukt een econoom.
Miklós Sebők
De tweede regeerperiode van Viktor Orbán wordt gekenmerkt door de ambitie om korte metten te maken met de ideologie die Hongarije sinds de val van het communistische regime domineert. Alles wat Orbán doet en zegt staat in dit teken. Het leidende idee van de afgelopen twintig jaar was namelijk “modernisering”. “Soevereiniteit” speelde slechts op zijdelings mee, als achtergrondmuziek.
Het doel van de tweede regering Orbán – de eerste duurde van 1988 tot 2002 – is dan ook om de soevereine macht weer op te bouwen die de afgelopen acht jaar [onder de liberaalsocialistische regeringen] was afgebrokkeld. Het is de ambitie van Orbán om een Hongaars kapitalisme in te voeren. Het economische beleid van zijn minister van Economie, dat ogenschijnlijk kop noch staart heeft, is voor hem slechts een middel om het netwerk af te breken dat de touwtjes van de economie nog steeds strak in handen heeft.
Voor de rest laat het plan van Orbán niets aan duidelijkheid te wensen over......
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!