Henk Hirs
De Hongaarse werkelijkheid is aanzienlijk gecompliceerder. Sinds de anticommunistische omwenteling van 1989/1990 is het antisemitisme onder de Hongaarse bevolking bijvoorbeeld niet of nauwelijks gegroeid, zo blijkt uit langdurig onderzoek van Kovács, die hoofd is van het Programma voor Joodse Studies van de CEU. Ook is er al jaren sprake van een duidelijke wederopbloei van de Joodse cultuur, vooral in de hoofdstad Boedapest.
Tegelijk is het gebruik van antisemitisme als wapen in de felle politieke strijd in Hongarije wel sterk toegenomen, met name door de opkomst van de extreemrechtse partij Jobbik. En waar politieke leiders dat soort dingen ongestraft kunnen zeggen, zullen mensen in de straat ook makkelijker hun vooroordelen openlijk uiten.
De positie van premier Orbán en zijn rechts-populistische regeringspartij Fidesz is al even dubbel: terwijl de doorsnee Fidesz politicus niet anti-Joods is, wordt antisemitisme in de partij tot op zeker hoogte geaccepteerd omdat men geen extreemrechtse kiezers tegen het hoofd wil stoten.
Wederopbloei
De renovatie en heropening van de synagoge in Óbuda, gebouwd in 1767 en de oudste van het land, is “misschien wel het belangrijkste symbool van de wederopbloei van het Joodse leven in Boedapest”, zegt de Lubavicher gezant Slomo Köves.
Onder het communisme werd het gebouw...........
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!
KLIK HIER om de reportage te bekijken bij ARTE+7 !!!
Wenn am 1. Januar 2011 Ungarn die EU-Ratspräsidentschaft übernimmt, dann wird die Europäische Union sechs Monate lang von einem Land geführt, das es mit den demokratischen Grundwerten nicht ernst zu nehmen scheint. Die national-konservative Regierung unter Ministerpräsident Viktor Orban hat eine Zweidrittelmehrheit im Parlament. Das erleichtert Orban einen autokratischen Politikstil, der immer wieder die nationalistischen Sehnsüchte vieler Ungarn bedient. Im Wahlkampf Anfang des Jahres hatte die FIDESZ, die Partei Orbans, kaum Distanz zur rechtsextremen Partei "Jobbik" erkennen lassen. Unter deren Parteigängern, aber auch bis in die Mitte der Gesellschaft war es in der Vergangenheit immer wieder zu antisemitischen Ausfällen gekommen, was in der EU grosse Besorgnis ausgelöst hatte. Eine Reportage über die Rolle des Patriotismus in Zeiten der Unsicherheit von Thomas Simmon und Thomas Vollherbst