Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zondag 23 oktober 2011

Racka schaap

Al 6000 jaar voor onze jaartelling zijn in het oude Egypte muurschilderingen ontdekt van schapen met zijwaartse, schroefvormige horens. Waarschijnlijk stamt het Hongaarse Rackaschaap af van deze dieren. Het Hongaarse Rackaschaap kenmerkt zich niet alleen door zijn geweldige in V vorm gedraaide, kurkentrekkerachtige horens, maar ook door zijn lange staart en de gekrulde, gemengde vacht (wolhaar). De Racka komt voor in de witte en zwarte kleur.

Tot de 18e eeuw was het Racka schaap rijk vertegenwoordigt en werden er op de markten nog zo'n 50 tot 60.000 dieren verhandeld. In 1939 waren er nog maar 3500 dieren en heeft de Hongaarse Staat opdracht gegeven aan een Staatsboerderij om met de witte en zwarte Racka's verder te fokken om uitsterven te voorkomen.

In Hongarije bestaat sinds 1983 de "Vereniging van Fokkers van het Hongaarse Rackaschaap".

Racka's zijn van nature een beetje schuw, erg sober en zowel tegen extreme koude als extreme warmte bestand. Ze hebben een normale bronstcyclus en krijgen meestal eenlingen maar soms ook tweelingen (tot 15%) De Racka kent geen noemenswaardige geboorteproblemen, de lammeren zijn vitaal en de ooien vertonen goede moedereigenschappen.

Zowel de rammen als de ooien bezitten de gedraaide horens. De Rammen hebben een licht gebogen neusprofiel (zogenaamde ramsneus) Bij de witte Racka's lopen er door de horens soms 1 of 2 zwarte strepen. Dit wordt echter als een raskenmerk gezien en niet als fout.

De witte Racka's hebben........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!