Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 23 mei 2011

Roemeens-Hongaarse controverse rondom standbeeld

Het bronzen ruiterstandbeeld van de Hongaarse koning Matthias Corvinus zittend op een paard is een imposant gevaarte midden in het centrum van Cluj-Napoca (Kolozsár in het Hongaars). Hij regeerde van 1458 tot 1490 over Hongarije en was in Cluj geboren. Het beeld staat tegenover de gotische Rooms-Katholieke St. Michaëlskathedraal. In de tijd dat Kolozsvár nog de hoofdstad was van het Hongaarse Transsylvanië werd het kunstwerk van János Fadrusz ruim 100 jaar geleden op een imposante sokkel geplaatst.

Recentelijk werd het beeld aan het zicht onttrokken vanwege een broodnodige restauratie gefinancierd door de Roemeense en Hongaarse overheid. Maar deze Hongaars-Roemeense eendracht heeft de gemoederen rondom het herrezen monument niet kunnen bedaren. De aanleiding is een voorstel van Radu Moison, de loco-burgemeester van de stad om een controversieel opschrift bij het monument te herplaatsen.

Voor de restauratie van het standbeeld was het opschrift bevestigd aan de sokkel waarin de rol van de Hongaarse koning werd geminimaliseerd en de onoverwinnelijkheid van het Roemeense volk werd verheerlijkt.

Het opschrift luidde vrij vertaald.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!