Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

dinsdag 19 april 2011

Meerderheidsdictatuur gebeiteld in marmer

De nieuwe Hongaarse grondwet die op 18 april door het parlement werd goedgekeurd is de kroon op de 'nationale revolutie' van premier Orbán. Het dagblad Népszabadság vindt echter dat deze negentiende-eeuwse ideeën in een nieuw jasje een gevaar voor het land zijn.

Deze grondwet is het resultaat van een macht die de macht wettelijk in handen heeft: die van de dictatuur van een parlementaire meerderheid (Fidesz, de partij van premier Viktor Orbán heeft tweederde van de zetels in het parlement). Toch is dit zo ouderwets dat wij een denker uit de negentiende eeuw moeten citeren, Tocqueville, om ons te realiseren dat de dictatuur van de meerderheid een reëel gevaar vormt voor de gemeenschap.

Deze meerderheid verwart "volk" en "natie" en brengt ze ten offer op het altaar van de machtsstrijd. Wanneer het uitkomt, wordt.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!