Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

vrijdag 28 januari 2011

De Hongaarse opstand in beeld

Vele nationalisten zullen zich wellicht de beelden uit september 2006 herinneren van de “kleine” volks-nationalistische opstand tegen de uitlatingen van één van de Hongaarse regeringsleden aan de kantoren van de Hongaarse staatszender MTV (onder andere hier http://www.youtube.com/watch?v=H9lHn3U7fUk te bekijken). Weinige nationalisten kennen echter de beelden van de veel grotere Hongaarse Opstand (23 oktober 1956 tot 10 november 1956) tegen de dictatuur van de Hongaarse Communistische Partij onder leiding van Ernõ Gerõ.

Van deze Hongaarse Opstand, bloedig onderdrukt door de Sovjet-legers die ter hulp waren geroepen door het regime en niét gered door het “vrije” Westen dat halsstarrig weigerde ter hulp te snellen, zijn nochtans wel degelijk beelden “geschoten”, ook door professionele fotografen. Onder meer door de Oostenrijker Erich Lessing, fotograaf van het nog steeds wereldvermaarde fotoagentschap Magnum.

Deze foto’s zijn nu, nog tot 30 januari (snel zijn is dus de boodschap), te zien in het Belvue-museum te Brussel. Daar worden ze vertoond onder de noemer “De (on)macht van het beeld”. Een onmacht die Lessing voelde toen hij tot het besef kwam dat zijn nochtans ronduit iconische beelden van euforie, geweld en ontnuchtering zo goed als geen impact hadden op het publiek. Een onmacht die hem er toe bracht veertien jaar later zijn carrière als fotojournalist te beëindigen........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!