Bogracs gulyas op hongaarse wijze
De bogracs gulyas(maaltijdsoep)is een echt Hongaars gerecht
Bereidingstijd:Langer dan 2 uur
Keuken:Hongaarse keuken
Smaak:Pittig
Soort gerecht:Soepen
Ingrediënten voor 4 personen
100 gram doorregen spekblokjes**3 grote grof gesnipperde uien**2 teentjes gehakte knoflook**500-600 gram in blokjes gesneden doorregen runderlappen**1 theelepel karwijzaad**2 theelepels milde paprikapoeder**3 theelepels scherpe paprikapoeder**4 grote ontvelde en in blokjes gesneden tomaten**1 flinke in blokjes gesneden rode paprika**500 gram in blokjes gesneden aardappelen(geen afkokers)**zout**zwarte peper uit de molen**1 eetlepel ragfijn gehakte bladselderij Voor de csipetke: 75 gram gezeefde bloem**1 theelepel ijskoud water**1 losgeroerd ei
Hulpmiddelen
(stoof)pan met dikke bodem**keukenpapier**mes**terrine**Tip: voeg, bij gebruik van de altijd wat flauwe Nederlandse tomaten, 1-1? eetlepel tomatenpuree uit blokje of tube toe
Bereidingswijze
Laat de spekblokjes in een hete(stoof)pan zolang zachtjes bakken tot ze goudbruin zien en knapperig zijn. Neem ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Fruit de uien 3 minuten in het in de pan achtergebleven spekvet. Schep de knoflook erdoor en doe er na 1 minuut het vlees bij. Laat alles zolang bakken tot het vlees de oorspronkelijke kleur heeft verloren. Voeg karwijzaad, een beetje zout en beide paprikapoeders toe. Schep alles enkele malen om. Schenk er 1 3/4 liter kokend water bij. Houd alles gedurende 2? uur-3 uur tegen de kook aan. Voeg daarna tomaten-, paprika-en aardappelblokjes toe. Schep alles enkele malen om en laat alles dan nog 25-30 minuten zachtjes koken. Proef de soep en voeg naar eigen smaak en inzicht zout en peper toe. Maak, met de vingers, snel een glad en soepel deegje van bloem, water, losgeroerd ei en wat zout. Vorm van het deeg balletjes zo groot als hazelnoten. Laat ze gedurende 12-15 minuten in de soep zachtjes meekoken.
Serveertips
Presentatie: dien de soep op in een voorverwarmde terrine. Roer de uitgebakken spekjes erdoor en strooi bladselderij over de soep. Geef er sneden beboterd of(nog liever)met spekvet of reuzel bestreken volkorenbrood bij. Tip: voeg, bij gebruik van de altijd wat flauwe Nederlandse tomaten, 1-1? eetlepel tomatenpuree uit blikje of tube toe.
KLIK HIER voor 11 andere Hongaarse recepten!!!