Nederland is natuurlijk een andere markt dan Hongarije: meer volwassen en meer consumenten met hogere besteedbare inkomens. Toch zie ik wel kansen voor de Hongaarse varkenshouder(ij) volgens nieuwe leest. De politiek zou een een ’energieneutrale varkenshouderij’ moeten stimuleren.
Daarbij denk ik aan de volgende mogelijkheden:
1. graan, zonnebloem en raap van eigen Hongaars land. Géén import van soja uit Zuid-Amerika. Graan als biobrandstof gebruiken is waanzin en achterhaald (in de toekomst wordt alleen ’afval’ voor biobrandstof gebruikt). De Hongaarse overheid heeft nog 1 miljoen hectare grond in eigendom, verhuur die voor 30 jaar aan familiebedrijven met veeteelt;
2. energie via zonnepanelen of windmolens. Als in Duitsland met die paar zonuren al zo veel zonnepanelen op de daken liggen, moet dat in Hongarije zeker uit kunnen;
3. algenvijvers. De biobrandstof gaat in de trekkers die het graan bewerken. De eiwitrijke algen gaan in het varkensvoer. Ruimte én zon is er zat voor die algenvijvers;
4. vleesvarkens die uitloop hebben (welzijns+-vlees) en scharrelen in stro van het eigen graanland. Een hectare grond kost hier €2.000 versus €35.000 in Nederland. In Nederland is domweg niet voldoende plek voor het stimuleren van alernatieve varkenshouderij met 1,5 of 2 vierkante meter per vleesvarken.
5. arbeid en stro zijn hier in Hongarije aanmerkelijk goedkoper;
6. stromest op eigen graanland: een perfecte bron van nutriënten én organische stof;
7. kleine slachterijen met 200 tot 1.000 slachtingen per week zijn er hier genoeg, die slachten de welzijns+-varkens en transporteren de halve karkassen/deelstukken in koelwagens naar het rijke West-Europa.......
KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!