Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zondag 24 oktober 2010

Hongarije vanaf 1956 of hoe het land zich losworstelde van het communisme

Hongarije vanaf 1956 of hoe het land zich losworstelde van het communisme

In Belgenland is de opstand van 1956 van de Hongaren tegen de Russen algemeen bekend, ware het niet door een hele reeks vluchtelingen, de vlucht van de bekende voetballer Puskas en de schaarse korrelige TV zwart-wit beelden. Meer dan 2.500 Hongaren en 700 Sovjetsoldaten schoten er het leven bij in en 200.000 Hongaren gingen op de vlucht. Maar hoe verging het dit land na 1956?

Imre Nagy (de ongewilde en aarzelende eerste minister tijdens de opstand) werd in april 1957 gearresteerd en opgehangen in juni 1958. Over zijn rol bestond lange tijd onduidelijkheid en hij ontkende dat hij de Sovjettroepen had verzocht de opstand neer te slaan en de orde te herstellen. Wie dat deed werd nooit echt duidelijk.

Na het neerslaan van de opstand door een massale invasie van Sovjet troepen met tanks, zwaar geschut en het inzetten van vliegtuigen kwam János Kádár aan de macht die beschouwd werd als een collaborateur. Er volgde een harde repressie en velen werden terechtgesteld, in de gevangenis gegooid en/of van hun rechten beroofd. De nieuwe sterke man was de meest gehate man in Hongarije........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!