Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

donderdag 30 januari 2014

"Dat doen ze in Finland ook"

"Dat doen ze in Finland ook," zegt de voorzitster van het Hongaarse Nationale Verkiezings Comité als ze geen antwoord weet op de vraag waarom er bij de komende verkiezingen een onderscheid wordt gemaakt tussen Hongaren die tijdelijk in het buitenland verblijven, en 'nieuwe Hongaren'.

Die nieuwe Hongaren wonen in met name in de buurlanden. Ze kunnen dankzij de huidige regering tegenwoordig de Hongaarse nationaliteit konden aanvragen en en mogen bovendien stemmen bij de verkiezingen van 6 april.

Het onderscheid? Die nieuwe Hongaren, die meestal nooit in Hongarije hebben gewoond, kunnen per brief stemmen. De anderen, de pakweg een half miljoen Hongaren die in Hongarije geboren en getogen zijn en tijdelijk vanwege studie of werk in het buitenland leven, moet of naar huis gaan, of de moeite nemen om naar een consulaat of ambassade te reizen en daar hun stem uit te brengen.

Het is even een verschil: even naar de brievenbus op de hoek lopen, of.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

dinsdag 28 januari 2014

Csemer Boglárka - "Boggie" - Photoshop - Parfüm

Csemer Boglárka - "Boggie" - Photoshop - Parfüm

De Hongaarse zangeres Csemer Boglárka toont Photoshop trucageKLIK HIER om de video te bekijken op YouTube !!!

De Photoshop-sessie van Hongaarse zangeres Csemer Boglárka

We weten natuurlijk al lang dat modellen en beroemdheden vrijwel nooit au naturel in tijdschriften verschijnen. Ook het uiterlijk van de Hongaarse zangeres Boggie werd flink opgepoetst. Om iedereen een kijkje achter de schermen te geven van zo'n flinke Photoshop-sessie, zien we de hele bewerkingfase terug in haar nieuwste videoclip.

Hongaarse huishoudens krijgen het weer beter in 2014

Ook dit jaar komen er weer verlagingen aan van de energietarieven in Hongarije.

In februari zal het kabinet beslissen hoe die er precies uit gaan zien en per wanneer ze in zullen gaan.

Het streven is om in ieder geval per 1 april al de gastarieven voor huishoudens met 6,5% te verlagen.

De prijzen van elektra en stadsverwarming gaan..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

maandag 27 januari 2014

Een feelgood verhaal... de gestolen fiets van een wereldreiziger werd in Budapest teruggevonden dankzij de Budapest Bike Maffia

Een feelgood verhaal... de gestolen fiets van een wereldreiziger werd in Budapest teruggevonden dankzij de Budapest Bike Maffia

Je komt uit Japan, bent wereldreiziger, fietst al 5 jaar over de hele wereld op een speciale vouwfiets, en dat zonder grote problemen. Of om precies te zijn: 1941 dagen onderweg, ruim 50.000 km gefietst en meer dan 70 landen bezocht. Dat is in het kort wat Josihiro Simado deed tot hij in januari 2014 Budapest bezocht.

Toen was het (tijdelijk) einde wereldreis, want de fiets werd op 17 januari gestolen op de Kertész utca in district VII. van de stad. En ja, de fiets was voorzien van een goed slot, maar dat werd doorgezaagd. Goed, iets soortgelijks overkwam in 2012 een andere wereldreiziger die Amsterdam per motor bezocht, maar die had minder geluk.

Josihiro Simado kon echter op de steun rekenen van veel mensen uit Budapest, hij maakte posters met een foto's van de fiets en kreeg veel media aandacht. Het was nu eenmaal een opvallende vouwfiets die op maat gemaakt was. dus moeilijk te verkopen.

Daarop besloot de Budapest Bike Maffia...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

zondag 26 januari 2014

Verkiezingen 6 april: vrij maar niet eerlijk.

Ook als de democratische oppositie in Hongarije niet zo zwak en verdeeld zou zijn, zou ze nog nauwelijks een kans hebben om de parlementsverkiezingen op 6 april a.s. in Hongarije te winnen, aldus Kim Lane Schepele, rechtsgeleerde aan de Universiteit van Princeton.

Fidesz heeft, zo zegt ze, een in zekere zin geniaal verkiezingssysteem opgezet dat formeel democratisch is, maar in zijn feitelijke uitwerking op tal van manieren de regerende partij bevoordeelt.

“Zelfs als er evenveel mensen op de oppositie stemmen als op de regeringspartij, wint Fidesz nog met zeker tien zetels verschil,” aldus Schepele.

Officieel mogen partijen pas op 14 februari met de verkiezingscampagne beginnen.

Maar Boedapest hangt sinds een paar dagen toch al vol met.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

vrijdag 24 januari 2014

Eerste sneeuw gevallen, meer sneeuw en kou op komst in HongarijeAls het om kaas gaat, dan ben ik patriot

Boodschappen doen kan verwarrend zijn. Laatst kocht ik 'Gouda kaas' in een Hongaarse supermarkt, in plakjes voorverpakt.

Iedereen weet dat de levensmiddelenindustrie ons altijd weer probeert te pakken waar ze kunnen, dus wordt een aankoop een innerlijke belevenis en zullen we, of we nu willen of niet, ons identificeren met het product.

Dat is deze fabrikant gelukt.

Ik kreeg er gratis twee nationale identiteiten bij, plus een loyaliteitsconflict.

Als ik boodschappen doe in Hongarije, kies ik bijna altijd voor.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

woensdag 22 januari 2014

Omstreden monument voor de bezetting van Hongarije

De engel Gabriel die aangevallen wordt door een agressieve adelaar, te midden van de ruïnes van een Romeinse tempel. Dat wordt het monument waarmee de Hongaarse regering wil herdenken dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat Duitse troepen op 19 maart 1944 Hongarije bezetten.

Gabriel staat uiteraard voor de arme, bezette Hongaarse natie, de adelaar voor de perfide Duitsers. Een monument voor een bezetting is wat wonderlijk. Meestal gedenken dat soort bouwwerken immers slachtoffers of anders de bevrijding, niet het feit van de bezetting zelf.

Oppositiepartijen en organisaties van joden en Roma in Hongarije zijn ontzet.

Ze zien de plannen als een nieuwe poging om..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

dinsdag 21 januari 2014

Gratis de Balaton Zeitung lezen - december 2013 en januari 2014

Gratis de Balaton Zeitung lezen - december 2013 en januari 2014

Gratis de Balaton Zeitung lezen - E-Paper - pdf

KLIK HIER om de Balaton Zeitung van december 2013 en januari 2014 te lezen (pdf) !!!

maandag 20 januari 2014

Hongarije op 6 april naar de stembus

De datum was eigenlijk al bekend, maar de bevestiging door president János Áder kwam pas eind vorige week. Op 6 april 2014 zullen de Hongaarse parlementsverkiezingen gehouden worden.

In tegenstelling tot eerdere landelijke verkiezingen is er deze keer maar één verkiezingsronde.

Ook werd in de nieuwe kieswet, die...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

zondag 19 januari 2014

European Comission to examine Hungary's power plant deal with Russia

EC experts to examine whether the contract to build two new reactors in Paks complies with EU regulations.

The European Commission never gave an opinion as to whether or not Hungary is required to issue a public tender with regard to the expansion of the nuclear power plant in Paks.

On Wednesday, the spokesperson for EC Energy Commissioner Günther Oettinger, Sabine Berger, said EU experts would examine the HUF 3 trillion agreement signed between Hungary and Russian on Tuesday with regard to public procurement, but that for the time being the EC could not give an opinion as to whether it is compliant with EU regulations.

During a press conference held on Tuesday state secretary Janos Lazar told the press that...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Hungary will hold parliamentary elections on April 6 - 2014

President Janos Ader on Saturday set the date of Hungary’s 2014 general election for April 6, which is the earliest possible Sunday under the law.

Parties able to field individual candidates in all 106 constituencies will be given financing from the central budget and will have a period of fifty days, starting from Feb. 15, in which to campaign for the ballots of Hungary’s eight million eligible voters.

For the first time since Hungary’s transition to democracy, the election will have a single round.

Further, the number of seats in parliament will be reduced to 199 from 386.

Prospective candidates must secure.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Hungarian parliamentary election, 2014

Parliamentary election will be held in Hungary on 6 April 2014.

It will be the first election according to the new Constitution of Hungary which went into force on 1 January 2012. The new electoral law also entered into force that day.

For the first time since Hungary’s transition to democracy, the election will have a single round.

The voters will elect 199 MPs instead of previous 386 lawmakers.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen in de Wikipedia !!!

zaterdag 18 januari 2014

Een niet zo leuk potje basketballen

Onze zoon was een jaar of acht toen hij op basketbal ging. Eerst vond hij het best leuk. De trainer was aardig, ze deden veel speelse oefeningen, en hij ging met plezier.

Dat veranderde, toen ze eenmaal mee begonnen te doen in een lokale competitie. Dat ging niet geweldig, en de trainer besloot tot maatregelen.
Er waren al met al 15 kinderen op de training, en als ze partijtjes tegen elkaar basketbalden, kregen de verliezers het te verduren. Verliezen of een fout maken betekende opdrukken, niet alleen voor degene die de fout had gemaakt, maar voor zijn hele team. Zo krijg je een groep al snel zover dat je als trainer niet meer over een kind heen hoeft te vallen: dat doen zijn teamgenoten wel.

Onze zoon vond het al snel niet leuk meer. En omdat onze bedoeling was dat hij met plezier zou basketballen, niet per se een topsporter zou worden, hadden we er geen moeite mee toen hij wilde stoppen.

Hij is bepaald niet de enige met............

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

vrijdag 17 januari 2014

Hongarije maakt eigen Bankenfonds

Nog deze maand moet er een plan op tafel komen voor een eigen Hongaars Bankenfonds.

In december 2013 werd de Europese Bankenunie opgericht en vanaf nu zouden burgers niet meer via hun belastinggeld hoeven op te draaien voor de verliezen van omvallende banken. Hoewel ook de Europese landen die geen euro voeren zich bij de Bankenunie kunnen aansluiten, wil de Hongaarse premier Viktor Orbán eerst een aantal punten onderzoeken voordat er besloten wordt toe te treden.

Hij vindt dat er hoe dan ook een Hongaars nationaal fonds nodig is om..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Triest nieuws.... al 53 doden door de "kou" in Hongarije

Triest nieuws.... al 53 doden door de "kou" in Hongarije

Met de voor de tijd van het jaar hoge temperaturen zou je het niet verwachten.... het Magyar Szociális Fórum maakte gisteren tijdens een persconferentie bekend dat in Hongarije sinds de herfst al 53 slachtoffers door de kou zijn te betreuren.

Tussen de herfst en 4 januari stierven 19 mensen door de kou in hun woning, 19 op straat en 15 stierven in het ziekenhuis omdat ze niet meer te redden waren.

Al 53 doden terwijl de temperaturen..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

De kernenergie-deal van de eeuw?

Op 14 januari tekenden Viktor Orbán en Vladimir Putyin in Moskou een overeenkomst die het Russische agentschap Rosatom aanwijst als het bedrijf dat de enige Hongaarse kerncentrale in Paks gaat uitbreiden/vervangen.

Het project gaat ruim 12 miljard Euro kosten en wordt daarmee het duurste bouwproject ooit in Hongarije. Het land heeft daarvoor niet het geld, maar Putyin geeft Hongarije een lening van maar liefst 10 miljard Euro.

Volgens de regering is het een droomproject. De Russen lenen het geld tegen een hele lage rente, Hongarije krijgt goedkope energie en wordt onafhankelijker in zijn energievoorziening, en het project schept banen en economische groei.

Maar volgens critici is het project volslagen onnodig, is de kans groot dat het een ongekend financieel fiasco wordt waarvoor de belastingbetaler zal moeten opdraaien, zijn de details en precieze voorwaarden van de overeenkomst schimmig en niet transparant, en maakt de regering Orbán bovendien een gevaarlijke buiging naar het autoritaire Rusland

Eerst maar even wat...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Rusland koopt zich in Hongarije in

Na Oekraïne, maakt nu ook Hongarije kennis met de 'chequeboekdiplomatie' van Rusland. Moskou leent Boedapest 10 miljard euro om twee kerncentrales te bouwen en sponsort zo ook de kiescampagne van voormalig Rusland-criticus Viktor Orban.

Rusland laat bij zijn buitenlandbeleid steeds meer de petrodollars rollen. Eind vorig jaar hield Moskou de Oekraïne uit de greep van de Europese Unie door het bijna bankroete Oost-Europese land 11 miljard euro én goedkoop gas toe te stoppen om letterlijk en figuurlijk de winter door te komen.

Nu is Hongarije aan de beurt, een lidstaat van de Europese Unie. Moskou sluit een energiedeal met Boedapest. Het Centraal-Europese land krijgt 10 miljard euro goedkoop krediet om twee nieuwe reactoren te bouwen bij de enige kerncentrale die Hongarije rijk is.

Vladimir Poetin onderstreept zo...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

De (on)mogelijkheid tot aankoop van landbouwgrond door buitenlanders in Hongarije

De afgelopen tijd werd ik vaak benaderd met de vraag of buitenlanders straks ook landbouwgrond kunnen kopen. Toen Hongarije op 1 mei 2004 toetrad tot de EU heeft het een voorbehoud gemaakt t.a.v. de mogelijkheden voor andere EU-burgers om landbouwgrond te kopen.

Nu de tien jaar komend voorjaar voorbij zijn mag vanaf 1 mei 2014 geen onderscheid meer gemaakt worden op basis van nationaliteit: alle EU-burgers hebben dezelfde rechten als Hongaren op dit punt. De Hongaarse regering heeft echter besloten zeer strenge regels in te stellen, om te voorkomen dat bedrijven, grootgrondbezitters of andere rijke Hongaren of buitenlanders de landbouwgrond kopen. Er geldt binnenkort een zeer streng beleid voor het (ver)kopen of (ver)pachten van landbouwgrond, ongeacht de ligging binnen of buiten de bebouwde kom of op de zogenoemde ’wijnheuvel’.

De belangrijkste regels voor buitenlanders zijn: voor alle objecten die niet officieel zijn geregistreerd als landbouwgrond (waar geen agrarische waarde voor is opgenomen) verandert er niets: deze kan iedereen onbeperkt kopen, zowel privé als ook op naam van een bedrijf.

In de praktijk betekent dit, dat men binnen de bebouwde kom (’belterület’) ca. 99,9% van de percelen kan kopen. Als de tuin is aangemerkt als ’erf’ (’udvar’) gelden dus géén beperkingen aan de oppervlakte. Ook voor losse woningen buiten de bebouwde kom, zonder agrarische waarde (bijv. (voormalige) bos- of spoorwachterswoningen of schuren) geldt geen beperking.

Laat ik beginnen met het goede nieuws: straks kan men ook als EUstaatsburger (dus niet als rechtspersoon) ongeacht de ligging binnen of buiten de kom of in de ’wijnheuvel’ tot maximaal 1 hectare landbouwgrond (incl. wijngaard, boomgaard, bos, volkstuin enz.) per persoon kopen en bezitten. Hierbij telt alle landbouwgrond die men reeds in bezit heeft mee!

Rekening wordt gehouden met.............

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

donderdag 16 januari 2014

Verplicht energielabel bij nieuwbouw en verkoop bestaande woning in Hongarije

Deze eerste keer een onderwerp dat van belang is voor alle huiseigenaren, in het bijzonder zij die overwegen hun huis te verkopen of langdurig te verhuren. Evenals andere lidstaten van de EU is ook Hongarije verplicht invulling te geven aan een Europese Richtlijn uit 2002, waarin geregeld is dat alle gebouwen op termijn voorzien moeten zijn van een energielabel. Dit is vergelijkbaar met de classificatie die de lezer wellicht bekend is van de aanschaf van een televisie, koelkast of ander apparaat.

In de eerste fase richtte de regelgeving zich vooral op nieuwbouw en projecten waar gebouwen grondig worden verbouwd. Bij de implementatie van de tweede fase geldt deze verplichting ook voor bestaande gebouwen, waarover straks meer. Ook in Nederland is zo’n energielabel in principe verplicht, maar in 2012 heeft de Tweede Kamer besloten dat indien koper en verkoper beiden aangeven geen behoefte te hebben aan een energielabel, dit achterwege kan blijven; hiermee riskeert Nederland overigens boetes van de Europese Commissie.

Hongarije heeft deze Richtlijn op 30 juni 2008 geïmplementeerd middels Rijksregeling 176/2008. Hiermee is het ten eerste verplicht binnen een jaar na het verkrijgen van de definitieve woon- en gebruikersvergunning, die wordt verstrekt nadat de nieuwbouw of verbouwing is afgerond, een energielabel voor het bouwwerk aan te vragen, dit op straffe van een boete. Vaak zal hier door de architect of uitvoerder bij de bouw op worden toegezien, maar het is uiteraard de verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf om dit niet te vergeten! Tevens is per direct een energielabel verplicht voor alle overheidsgebouwen en overige bouwwerken met een publieke functie met een netto vloeroppervlak (gebruiksruimte) van meer dan 500 m2. Hier zult u wellicht niet vaak mee te maken krijgen.

Waar u echter wel direct mee geconfronteerd kunt worden is...........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor: Roberts Advies:Verplicht energielabel bij nieuwbouw en verkoop bestaande woning (pdf) !!!

Voor iedereen die een Hongaarse bankrekening heeft

Voor iedereen die een Hongaarse bankrekening heeft: als je contant geld opneemt, moet je daar belasting over betalen (dat geldt ook als je met kaart betaalt, je moet gewoon belasting betalen als je iets wil betalen, daar komt het eigenlijk op neer).

Maar vanaf 1 februari kun je twee keer per maand belastingvrij geld opnemen van je bankrekening. Alleen, dat gaat zomaar niet. Je moet namelijk een verklaring indienen bij je bank van welke rekening je twee keer per maand belastingvrij geld wilt kunnen opnemen, want per persoon mag dat maar van één rekening.

Bij een aantal banken kan.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Per 1 februari geen FTT op geldopnames

Vanaf 1 februari 2014 kunnen Hongaren en buitenlanders twee keer per maand een contant geldbedrag opnemen, met een maximum van 150.000 forint, zonder dat daarover de financiële transactie tax (FTT) van 0,6% betaald hoeft te worden.

De nieuwe maatregel is door het Hongaarse parlement aangenomen.

Hoeveel verlies de banken door deze nieuwe maatregel.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!