Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 27 juni 2011

Het Verdrag van Lissabon: Kan een lidstaat zich terugtrekken uit de Europese Unie ???

Het Verdrag van Lissabon: Kan een lidstaat zich terugtrekken uit de Europese Unie?

Volgens artikel 50 van het Het Verdrag van Lissabon kan een lidstaat zich terugtrekken uit de Europese Unie !!!!

Op zijn Hongaars wordt dat dan: Kilépjen az Európai Unióból

Wat korter: Kilépés az Unióból...

Of nog wat korter: Kilépni az EU-ból....

In de onderstaande video kunt u zien hoe een lidstaat uit de Unie kan treden.


KLIK HIER om de video te bekijken bij EuroparlTV !!!

Hoe werkt dat?: Uit de EU stappen.

Onder het Verdrag van Lissabon is het nu officieel mogelijk: een lidstaat kan uit de EU treden. Men kan stoppen met het toepassen van EU-wetten of onderhandelen over het uittredingsproces. Hoe dan ook, het proces duurt niet langer dan twee jaar.

Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon:

1. Een lidstaat kan overeenkomstig zijn grondwettelijke bepalingen besluiten zich uit de Unie terug te trekken.

2. De lidstaat die besluit zich terug te trekken, geeft kennis van zijn voornemen aan de Europese Raad. In het licht van de richtsnoeren van de Europese Raad sluit de Unie na onderhandelingen met deze staat een akkoord over de voorwaarden voor zijn terugtrekking, waarbij rekening wordt gehouden met het kader van de toekomstige betrekkingen van die staat met de Unie. Over dat akkoord wordt onderhandeld overeenkomstig artikel 218, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Het akkoord wordt namens de Unie gesloten door de Raad, die met gekwalificeerde meerderheid van stemmen besluit, na goedkeuring door het Europees Parlement.

3. De Verdragen zijn niet meer van toepassing op de betrokken staat met ingang van de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na de in lid 2 bedoelde kennisgeving, tenzij de Europese Raad met instemming van de betrokken lidstaat met eenparigheid van stemmen tot verlenging van deze termijn besluit.

4. Voor de toepassing van de leden 2 en 3 nemen het lid van de Europese Raad en het lid van de Raad die de zich terugtrekkende lidstaat vertegenwoordigen, niet deel aan de beraadslagingen of aan de besluiten van de Europese Raad en van de Raad die hem betreffen.
De gekwalificeerde meerderheid wordt vastgesteld overeenkomstig artikel 238, lid 3, onder b) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

5. Indien een lidstaat die zich uit de Unie heeft teruggetrokken, opnieuw om het lidmaatschap verzoekt, is op zijn verzoek de procedure van artikel 49 van toepassing.

KLIK HIER om artikel 50 van het Het Verdrag van Lissabon te lezen !!!