Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

woensdag 24 november 2010

25 jaar Hongaars Danshuis in Utrecht.

25 jaar Hongaars Danshuis in Utrecht.

Zaterdag 27 november. Gebouw Trianon, Oudegracht 252, Utrecht.

11:00 u: workshop Hongaarse volksdans
19:45 u: Concert door het Hongaarse orkest Duvo
20:30 u: traditioneel Hongaars danshuis

Meer informatie: http://www.szia.demon.nl

Reserveren/aanmelden: hongaarsdanshuis@xs4all.nl of tel. 0313 - 42 16 42

Het Hongaarse Danshuis in Utrecht bestaat 25 jaar. Onafgebroken hebben verschillende generaties Hongaren, Nederlanders, Duitsers en Belgen hier hun kennis opgedaan op het gebied van de niet eenvoudige, maar prachtige Hongaarse traditionele volksdansen. Dit jubileum wordt groots gevierd met een dag vol dans en muziek op zaterdag 27 november a.s. in zalencentrum Trianon aan de Oudegracht 252 in Utrecht.

De folkrevival van de 70er jaren heeft ook Hongarije niet onberoerd gelaten. Al snel hadden ook Nederlandse dansliefhebbers in de gaten dat er in dat land iets bijzonders te halen viel op het gebied van volksmuziek en volksdans van hoog niveau. Na enkele buitenlandse reizen besloot een groepje enthousiastelingen in 1985 een danshuis te beginnen in Utrecht naar beproefd Hongaars recept, "Tanchaz" genaamd. Regelmatig werden dansdocenten uit Budapest ingevlogen.

Meer hierover vindt u op http://www.szia.demon.nl

Slechts enkele jaren later, in 1990 staken ook volksmuzikanten de koppen bij elkaar en vormden het Netwerk Hongaarse Volksmuziek. Zij organiseerden regelmatig workshops, met behulp van muziekdocenten uit Hongarije en Roemenië. Naar aanleiding van deze workshops werden orkestjes gevormd die de dans in het Tanchaz konden begeleiden. Los daarvan werden regelmatig authentieke Hongaarse orkesten uitgenodigd ter verhoging van de feestvreugde.

Meer hierover vindt u op http://www.tanchaz.nl

Ook het jubileum op 27 november wordt opgeluisterd door een grote danspedagoog uit Hongarije, Zoltan Nagy, alsmede door het orkest Duvo uit de Hongaarse stad Salgotarjan.
Dansliefhebbers kunnen deelneen aan de dansworkshop, die om 11:00 uur 's morgens begint. Muziekliefhebbers kunnen om 19:45 uur genieten van een jubileumconcert door het orkest Duvo.

Meer informatie: http://www.szia.demon.nl

Reserveren/aanmelden: hongaarsdanshuis@xs4all.nl of tel. 0313 - 42 16 42

Paarden, poesta, palinka: dat zijn de beelden die je krijgt bij een optreden van het Duvo Ensemble uit Hongarije. Een van de beste en meest levendige vertolkers van de Hongaarse folk neemt het publiek mee naar de ruige rurale omstandigheden waarin het Hongaarse lied en de trotse dans groot konden worden.
"Traditie is niet het bewaren van de as, maar het doorgeven van het vuur", luidt een oude wijsheid. Op niemand is deze spreuk treffender van toepassing dan op het onstuimige orkest Duvo uit Hongarije. "Noem ons geen museumorkest", zegt bandleider Denes Hruz. Duvo laat in een verbluffend en overrompelend concert zien hoe de beste en mooiste Hongaarse volksmuziek de tand des tijds met glans heeft doorstaan en weer geheel actueel is. Mede door orkesten als Duvo is er een complete revival op gang gekomen van volksmuziek en volksdans in Hongarije en de nabuurlanden. Het ensemble was te zien op vele internationale festivals en podia en heeft inmiddels een respectabele hoeveelheid CD's geproduceerd. Samen vormen deze geluidsdragers een monument voor het unieke Hongaarse muzikale erfgoed. In de loop der jaren viel het gezelschap keer op keer in de prijzen in binnen- en buitenland.
Na het concert voorzien Duvo en de Nederlandse ensemble Ordongos en Hajnali het danshuis tot in de kleine uurtjes van opzwepende live-muziek.

Meer hierover op http://www.szia.demon.nl

Meer informatie over het toernee van Duvo op http://www.tanchaz.nl

en http://www.speelman.nl/ensemble/Duvo

Met vriendelijke groet, Crispijn Oomes

Netwerk Hongaarse Volksmuziek http://www.tanchaz.nl

hongaarsevolksmuziek@gmail.com

tel. 0575-572999